Οι επισκέψεις μας

Website counter

Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Care sheets για γκέκο (leopard gecko / γκέκο λεοπάρδαλη)

Είδος: Πρόκειται για ένα απο τα πολλά είδη γκέκο (κοινής ονομασίας σαμιαμίδι) με επιστημονική ονομασία Eublepharis Macularious. Το κοινό όνομα του (leopard gecko) το ωφείλει στους χρωματισμούς του οποίους έχει και είναι πολύ όμορφοι και εντυπωσιακοί θυμίζοντας τους χρωματισμούς μιας λεοπάρδαλης.
Διάρκεια ζωής: Μέσος όρος αποτελεί η ηλικία 12 με 17 χρόνια. Πρέπει βέβαια να τονίζουμε οτι μεγάλο ρόλο παίζει και η φροντίδα καθώς έχουν σημειωθεί περιπτώσεις 20-25 χρόνων.
Συνθήκες διαβίωσης: Τα leopard gecko ανήκουν στα ερπετά τα οποία ζούνσε σχετικα ξηρές περιοχές (Αφγανιστάν, Πακιστάν κ.λ.π.) οποτε δεν χρειάζονται υψηλά ποσοστά υγρασίας. Οι κλιματολογικές συνθήκες της ημέρας είναι σε θερμοκρασία 30-32 βαθμών Κελσίου και σε ποσοστό υγρασίας 40%. Αναλογιζόμενοι όμως οτι πρόκειται για νυχτόβιες σαύρες πρέπει να δώσουμε προσοχή κρατώντας το βράδυ την θερμοκρασία στους 22-25 βαθμούς Κελσίου και αφήνοντας φυσιολογικά να ανέβει η υγρασία στο επίπεδου του 45-50%. Αντίθετα με ημερόβιες σαύρες, δέν είναι απαραίτητη η παρουσία υποκατάστατου ηλιακού φωτός (UVA-B) ωστέ να τις βοηθήσουν στον μεταβολισμό τους, μιας και σχεδόν όσο υπάρχει φώς θα κρύβονται. Μπορείτε ωστόσο να χρησιμοποιήσετε μία λάμπα υπέρυθρου φωτός κόκκινη όπως βλέπετε εδώ.
Μέγεθος: Νεογέννητα είναι γύρω στα 4-5 εκατοστά. Στην ενηλικίωση τους κυμένονται απο 17 έως 25 εκατοστά.
Συμπεριφορά: Γενικά είναι σαύρες με πολύ ήπια ιδιοσυγκρασία, κατάλληλες για χειρισμό και παρατήρηση μετά την δύση του Ηλίου. Είναι πολύ ήρεμες και σύντομα θα συνηθίσουν την παρουσία σας στον χώρο και θα μπορείτε εύκολα να τις χειρίζεστε. Αποτελεί απο τα πολύ εύκολα ζώα και κατάλληλα για αρχάριους που θέλουν να ξεκινήσουν να ασχολούνται.
Διαχωρισμός φύλου: Στα ανήλικα ο διαχωρισμός του φύλου φαντάζει αδύνατος. Σε ενήλικα leopard gecko μπορεί να επιτευχθεί. Στα αρσενικά υπάρχουν αδένες-πόροι στην βάση της ουράς απο την κάτω πλευρά ανάμεσα στα πόδια, ενώ στα θυληκά δεν υπάρχουν ή είναι ασθενέστεροι οι πόροι. Επίσης στα αρσενικά είναι πιό "πρησμένη" η ουρά τους σε σύγκριση μετα θυληκά ενώ τα αρσενικά έχουν και μεγαλύτερο κεφάλι.
Στέγαση: Σε γενικές γραμμές δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα όπως στα περισσότερα ερπετά η στέγαση. Απαιτούν σχετικά μικρούς χώρους. Σε ένα terrarium 55 μήκος, 40 πλάτος και 30 ύψος μπορεί να στεγαστεί ένα ζευγαράκι. * Εδώ να τονίσουμε οτι δεν υπάρχει πρόβλημα όπως σε πολλά ερπετά η συστέγαση αρσενικού-θυληκού γενικά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαν υπόστρωμα άμμο-χούμο-κάναβη και γενικά οτιδήποτε δεν αποτελεί κίνδυνο για τα gecko. Μην ξεχνάμε τα θερμαντικά μέσα τα οποία πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να πετύχουμε τις επιθυμητές θερμοκρασίες όπως μιάς θερμαντικής λάμπας που μπορείτε να δείτε εδώ την οποία τοποθετούμε στην οροφή του terrarium ή μιάς θερμαντικής πλάκας που μπορείτε να δείτε εδώ, την οποία τοποθετούμε κάτω απο το terrarium. Η χρήση μιά κόκκινης υπέρυθρης λάμπας όπως μπορείτε να δείτε εδώ θα βοηθούσε ωστε να παρατηρείτε το ζώο και να μην το ενοχλεί το φώς.
Φτιάξτο μόνος!: Εδώ απλά εφαρμόζοντας τις διαστάσεις που θέλουμε μπορούμε να δημιουργήσουμε ό,τι θέλουμε. Παράδειγμα μπορεί να αποτελέσει και μία δική μου δημιουργία πολύ απλή σε γενικές γραμμές η οποία μπορεί με μεγάλη άνεση να φιλοξενήσει ένα ζευγαράκι leopard gecko. Την κατασκευή μπορείτε να την δείτε εδώ. Με μία τόσο απλή κατασκευή όπως είδατε μπορείτε με άνεση να φιλοξενήσετε το gecko σας.
Διατροφή: Η διατροφή των leopard gecko (μιάς και πρόκειται για εντομοφάγες σαύρες) πρέπει πάντα να συνοδεύεται πασπαλισμένη με σκόνη ασβεστίου.
  • Προτεινόμενες ζωικές τροφές είναι: Αλευροσκούληκας, Κηροσκούληκας, Γεωσκούληκας, Ακρίδες, Γρύλους, Waxworms, Mealworms, Bloodworms κ.λ.π.
Στα ενήλικα leopard gecko και ΜΟΝΟ στα ενήλικα μπορούμε να προσφέρουμε μία φορά την εβδομάδα ένα νεογέννητο ποντικάκι. Τα ανήλικα leopard gecko πρέπει να τρέφονται καθημερικά ενώ τα ενήλικα κάθε 2 με 3 μέρες. Επίσης υπάρχουν και σκευάσματα-κονσέρβες γρύλων και σκουλικιών οι οποίες αποτελούν καλό γεύμα (υποκατάστατο) για τα gecko. Πάντοτε ωστόσο να προτιμάτε τα ζωντανά. ΠΡΟΣΟΧΗ, ο γρύλος ή το οτιδήποτε ζωντανό μην επιτεθεί στο gecko σας, γι' αυτό την ώρα του γεύματος να παρακολουθείτε την πορεία και έπειτα απομακρύνετε ό,τι δεν καταναλώθηκε. Επίσης αν πιάσετε κάποιο έντομο, σιγουρευτείτε πρώτα με καραντίνα μία ημέρας οτι το έντομο δεν φέρει μικροβιακούς-μυκητιακούς και άλλους κινδύνους για το ζώο. Καλή ώρα γεύματος αποτελεί το σούρουπο.

Ελπίζω να βοήθησα. Εάν έχετε κάποιο σχόλιο ή απορία μήν διστάσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: