Οι επισκέψεις μας

Website counter

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Care sheets για σαλαμάνδρες (fire belly newt / σαλαμάνδρα με την κόκκινη κοιλιά)

Είδος: Πρόκειται για την σαλαμάνδρα με την κόκκινη κοιλιά ή αλλιώς fire belly newt έχοντας ώς επιστημονική ονομασία cynops pyrrhogaster. Οι περισσότερες κατάγονται απο την Ιαπωνία αλλά σε γενικές γραμμές συγχέονται με τα ξαδερφάκια τους, τις Κινέζικες αλλα στην ουσία πρόκειται για διαφορετικό είδος με μεγάλες ομοιότητες. Τα κριτήρια που διαχωρίζονται αυτοί οι δύο συγγενείς είναι το μέγεθος (είναι μεγαλύτερα τα fire belly απο τα άλλα), απο το σκληρο-τραχύ τους δέρμα και απο τους ευδιάκριτους αδένες τους.
Διάρκεια ζωής: Σε αυτά τα αμφίβια είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η ακριβής διάρκεια ζωής, αλλα κυμένεται γύρω στα 30 χρόνια. Βέβαια υπάρχει η απόκλιση 1-60 χρόνια ανάλογα με την προσοχή. Πολλά χρόνια που δύσκολα επιτυγχάνονται.
Συνθήκες διαβίωσης: Οι συνθήκες διαβίωσης μίας τέτοιας σαλαμάνδρας είναι οι πλέον εύκολες. Επιβιώνει με άνεση σε συνθήκες δωματίου καθώς ζεί στους 20-22 βαθμούς Κελσίου. Επίσης είναι ημιυδρόβια, οπότε περνάει αρκετό χρόνο στο νερό. Οπότε καλό θα ήταν λόγο το οτι θα υπάρχει νερό, να προσπαθούμε να διατηρούμε την θερμοκρασία στον χώρο τους, διοτι υπο άλλες συνθήκες υπάρχει απώλεια όρεξης και καταπόνιση γενικά του ζωντανού. Καλό θα ήταν για το διάστημα ενός μήνα μέσα στον χειμώνα να διατηρείτε αρκετά χαμηλή θερμοκρασία, γύρω στους 10 βαθμούς Κελσίου, ώστε να αρχίσει η διαδικασία αναπαραγωγής της σαλαμάνδρας. Με αυτόν τον τρόπο καταλαβαίνουν την περίοδο του χειμώνα οι σαλαμάνδρες και αμέσως μετά ξεκινούν την διαδικασία της αναπαραγωγής.
Μέγεθος: Οι μικρές είναι συνήθως σε μέγεθος γύρω στα 5-6 εκατοστά. Οι ενήλικες φτάνουν τα 12-15 εκατοστά (πάντοτε υπο τις συνθήκες σωστής ανάπτυξης).
Συμπεριφορά: Αυτές οι σαλαμάνδρες είναι αρκετά έως πολύ ήπιου χαρακτήρα. Είναι απο τα ιδιαιτέρως εύκολα ζώα. Επιδέχονται χειρισμό αλλα ανήκουν κυρίως στα ζώα για παρατήρηση. Είναι δηλητηριώδη ζώα, το δηλητήριο της σαλαμάνδρας δεν έχει καμία επίπτωση στον άνθρωπο (σε περίπτωση που το χειρίζεται με τα χέρια του) αλλα είναι γεγονός το οποίο σας ειδοποιεί οτι δεν μπορεί να συστεγαστεί με άλλο είδος ή και γενικά άλλο ζώο.
Διαχωρισμός φύλου: Τα κριτήρια διαχωρισμού φύλου ανάμεσα σε θυληκό και αρσενικό σε αυτό το είδος, δέν είναι τόσο εμφανή. Κριτήριο το οποίο μπορείς να διαχωρίσεις το αρσενικό με το θυληκό είναι οτι το αρσενικό έχει μία εμφανής διόγκωση στην βάση της ουράς του. Επίσης απο την διαδικασία ζευγαρώματος μπορείτε να διαχωρίσετε μέσω των κινήσεων τους το αρσενικό και το θυληκό. Το αρσενικό κουνάει την ουρά του έντονα. Έτσι με αυτά τα δύο κριτήρια προσπαθείς απλά να διαπιστώσεις το φύλο της σαλαμάνδρας.
Στέγαση: Η σαλαμάνδρα δεν είναι ζώο με πολλές απαιτήσεις. Χρειάζεται αναλογικά κάθε μία σαλαμάνδρα ένα ενυδρείο 10-15 λίτρων. Έτσι ένα ενυδρείο 60 λίτρων μπορεί να στεγάσει 4-5 σαλαμάνδρες. Είναι ημιυδρόβια ζώα, έτσι χρειάζεται το 1/3 του ενυδρείου να είναι στεριά και τα άλλα 2/3 να είναι νερό βάθους τουλάχιστον 10-15 εκατοστά. Φροντίστε να υπάρχουν κρυψώνες τόσο μέσα όσο και έξω απο το νερό. Βάλτε σαν υπόστρωμα μικρά βότσαλα ή και άμμο. Φροντίστε να είναι έτσι ο χώρος της σαλαμάνδρας ωστε να μην δραπετεύσει. Επίσης βάλτε ένα σύστημα φίλτρου και έναν θερμοστάτη ωστε να ανανεώνεται το νερό και να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία του νερού και του χώρου της. Δεν χρειάζεται να έχετε κάποιο φώς καθώς υπάρχει και η περίπτωση του να καεί η σαλαμάνδρα σας. Δηλαδή για 4-5 σαλαμάνδρες χρειάζεστε ένα ενυδρείο 60 λίτρων μαζί με υπόστρωμ και κρυψώνες, και επιπλέον εάν θέλετε (που καλό θα ήταν) ένα φίλτρο και έναν θερμοστάτη.
Φτιάξτο μόνος!: Πηγαίνετε σε έναν υαλοποιό και παραγγείλτε ένα ενυδρείο 60 μήκος x 30 πλάτος x 30 ύψος. Μετά περάστε απο ένα 1€ Shop και πάρτε πέτρες (για υπόστρωμα), διάφορα κεραμικά η και πέτρινα για κρυψώνες και ένα πιστόλι σιλικόνης. Έπειτα αγοράστε μία αντιτοξική αδιάβροχη σιλικόνη και φτιάξτε ότι κατασκευή θέλετε να τοποθετήσετε μέσα στο ενυδρείο. Η αγορά ενός μικρού φίλτρου και ενός απλού θερμοστάτη θα ήταν υπέρ στην όλη κατάσταση. Φτιάξτε τα όπως θέλετε, καθαρίστε όλα τα αντικείμενα (και αυτά που φτιάξατε με σιλικόνη) με νερό και ξύδι. Στήστε με την διακόσμηση που θέλετε το ενυδρείο, βάλτε το σε λειτουργία και μετά απο 2 μέρες βάλτε τις σαλαμάνδρες σας. Σύνολο μαζί με θερμοστάτη και φίλτρο, 80-90€. Καλή επιτυχία.
Διατροφή: Σας συστήνουνε κυρίως γαριδούλες τις ίδιες που δίνουν και για τις νερωχελωνίτσες. Δεδομένου οτι είναι ζωάκι το οποίο είναι σαρκοφάγο, πρέπει να του δίνουμε ζωικές ινες. Δεν έχει ανάγκη απο επιπλέον σκευάσματα εκτός απο ορισμένες περιπτώσεις που μπορεί αν προτιμήσετε να του δώσετε και κάποια συμπληρώματα. Πρέπει να τις ταίζετε καθημερινά και καλά, όχι υπερβολικά αλλα καλά και ίσως και δύο φορές την ημέρα. Σε αντίθετη περίπτωση παρουσιάζει συμπτώματα κανιβαλισμού, μπορεί αν αρχίζει να τρώει μέρη του σώματος της και να ακρωτηριάζεται.

  • Προτεινόμενες ζωικές τροφές είναι: Αλευροσκούληκας, Γεωσκούληκας, Κηροσκούληκας, Ακρίδες, Γρύλοι καθώς και ζωντανά έντομα που μπορεί να πιάσετε.
Εάν πιάσετε κάποιο έντομο βεβαιωθείτε οτι δεν μεταδίδει κάποια ασθένεια αφήνοντας το μία μέρα σε ένα σημείο που θα μπορείτε να το ελέγχετε. Επίσης οι έτοιμες τροφές να μην ξεπερνάν το 50% της διατροφής της σαλαμάνδρας. Βεβαιωθείτε οτι η σαλαμάνδρα τράφηκε και έπειτα απομακρύνετε κάθε ζωντανή τροφή, καθώς υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού της σαλαμάνδρας.

Σε περίπτωση απορίας μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Κώστα, εχω ένα ενυδρείο 120lt και μεσα σε αυτο έχω 2 χρυσόψαρα και αρκετα φυτα. Σε pet-shop είδα δυο σαλαμανδρες. Το ενυδρείο μου ειναι στη θερμοκρασια των 20-23 βαθμών, και αναρρωτιέμαι αν μπορούν να συνυπαρξουν τα χρυσόψαρά μου με μια σαλαμανδρα, ή αν την τοποθετήσω μεσα θα ειναι μοιραίο για το ένα ή το αλλο είδος. Επίσης, το βάθος του ενυδρείου ειναι 40 εκτατοστα με νερό. Υπάρχει τρόπος να δημιουργήσω και ενα μέρος στεριάς για τις σαλαμάνδρες ή μπορουν να ζήσουν σε χωρο μονο με νερό? Τέλος, σκέφτηκα και ενα άλλο ενυδρείο που μπορεί να φιλοξενήσει το είδος αυτό μόνο του, αλλα επειδή εχει το μισό μερος του μόνιμα ανοιχτο απο πανω, αναρρωτιεμαι αν η σαλαμάνδρα μπορεί να σκαρφαλώσει σε τζάμι (όπως τα βατράχια που λογικά θα συγγενευει). Ευχαριστώ εκ των προταίρων για την απαντησή σου. Ελπίζω να μου δώσεις και εμενα μια απαντηση. e-mail evenina@tellas.gr

Ανώνυμος είπε...

λοιπον αδερφε μπορεις να τη βαλεις αρκει να βαλεις καποιο ξυλο που επιπλεει πανω πανω η πολλες πετρες μεχρι την επιφανεια.Οι σαλαμανδρεσ σκαρφαλωνουν στο τζαμι και πηδανε απ'εξω οπως τα αγρια ψαρια.Εχω μια σε ενα 380λιτρο μαζι με χελωνες γατοψαρα και χρυσοψαρα ολα ζουν ειρηνικα εδω και 2 χρονια! τωρα δεν ξερω τι λενε οι αλλοι!!

Ανώνυμος είπε...

Για ειχα μια fier belly εδω και 3,5 μινες και δεν ετρωγε τιποτα απο αυτα που τις εβαζα αλλα παρεμενε παχια μετα εφιγα για διακοπες γιρισα και ηταν η μιση τορα ειπαρχει κινδινος να πεθανει τι να κανω

Ανώνυμος είπε...

Η σαλαμανδρα μου ξεφλουδίζει είναι λογικο