Είδος: Πρόκειται για τον χαμελαίοντα Υεμένης με επιστημονική ονομασία chamaeleo calyptratus. Είναι ένα είδος που βρίσκεται μέσα στα αγαπημένα μου ζώα, καθώς είναι εντυπωσιακό και με σχετικά μικρότερες απαιτήσεις απο άλλα είδη χαμελαίοντα.
Διάρκεια ζωής: Ανάλογα πάντα με την φροντίδα την οποία παρέχουμε στο ζώο, μιάς και οι χαμελαίοντες ανήκουν στα ιδιαιτέρως ευαίσθητα ερπετά, η ηλικία τους κυμένεται στα 5 με 7 χρόνια. Έχουν σημειωθεί βέβαια πολλές περιπτώσεις οπου έχει ξεπερασθεί και η 10ετία.
Συνθήκες διαβίωσης: Οι χαμελαίοντες ανήκουν στα δενδρόβια ερπετά και σπάνια περνούν ώρα στο έδαφος. Επίσης είναι ημερόβιες σαύρες πράγμα το οποίο συνεπάγεται και μεγαλύτερη ευθύνη στον εξοπλισμό τους. Με θερμοκρασία ημέρας 28-30 βαθμούς Κελσίου, ένα σημείο που θα ζεσταίνεται-λιάζεται γύρω στους 35 βαθμούς Κελσίου και υγρασία 50-65% ο χαμελαίοντας σας θα είναι πλήρως ικανοποιημένος. Την νύχτα η θερμοκρασία θα πρέπει να πέφτει στους 22-25 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία να βρίσκεται σε επίπεδα 70-80%. Μην παραλείψουμε το γεγονός οτι ο calyptratus θέλει στον χώρο του πυκνή βλάστηση και οτι πίνει μόνο τρεχούμενο νερό. Τις μεθόδους και τα μέσα τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ωστε να επιτεύξουμε τις κατάλληλες συνθήκες θα τα δούμε παρακάτω.
Μέγεθος: Νεογέννητα είναι γύρω στα 3 με 5 εκατοστά. Ενήλικα τα αρσενικά φτάνουν γύρω στα 60 εκατοστά και τα θυληκά γύρω στα 45 εκατοστά.
Συμπεριφορά: Είναι ζώα με πολύ ήπια συμπεριφορά. Δεν είναι ιδανικά για αρχάριους βέβαια λόγο της ευαισθησίας τους καθώς για τους χαμελαίοντες οποιαδήποτε ασθένεια πιθανότατα καταλήγει σε θάνατο. Δεν είναι ιδανικά για χειρισμό λόγο του άγχους που αναπτύσσουν αυτά τα ερπετά. Στις περιπτώσεις χειρισμού, απλά πρέπει να έχετε την συμπεριφορά ενός δέντρου (το χέρι σας). Είναι εντυπωσιακά ζώα, με πολύ άγχος και φοβισμένα οπότε κάθε κίνηση χειρισμού πρέπει να είναι πολύ προσεκτική.
Διαχωρισμός φύλου: Ο διαχωρισμός του φύλου είναι ιδιαιτέρως εύκολος σε αυτό το είδος απο πολύ νωρίς. Τα στίγματα εντομισού των δύο φύλων γίνεται με δύο απλές ορατές μεθόδους. Τα αρσενικά έχουν ένα ιδιαίτερο ενιαίο δάχτυλο και επίσης το κρανίο τους είναι κατα πολύ μεγαλύτερο στα αρσενικά απ'ότι στα θηλυκά (μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 10 εκατοστά). Μπορείτε να διακρίνετε τις διαφορές βλέποντας έναν αρσενικό calyptratus εδώ και έναν θηλυκό calyptratus εδώ.
Στέγαση: Αναλογιζόμενοι τις απαιτήσεις και τις συνθήκες τις οποίες χρειάζεται ένας calyptratus ωστε να είναι σαν να βρίσκεται στο φυσικό του περιβάλλον, πρέπει να ανταποκριθούμε και στον χώρο που χρειάζεται αλλα και στον εξοπλισμό. Στην περίπτωση του calyptratus ιδανικό χώρο δεν αποτελεί ένα terrarium όπως γενικά γνωρίζουμε, αλλα ένα flexarium. Ο λόγος είναι οτι ο calyptratus χρειάζεται διαρκώς και σε μεγάλες ποσότητες αέρα και καθώς η κατασκευή flexarium του παρέχει αυτές τις απαιτήσεις θεωρείται ιδανική. Ιδανικό μέγεθος, επίσης, είναι 1,5 μέτρο ύψος, 1 μέτρο πλάτος και 1 μέτρο μήκος (o caΙyptratus χρειάζεται ύψος για τις δραστηριότητες του). Ιδανικό μέσο θέρμανσης αποτελεί η θερμαντική λάμπα όπου την βλέπεται εδώ και αυτό γιατί ο calyptratus περνάει τον περισσότερο χρόνο σε κλαδιά και μία θερμαντική πλάκα όπως αυτή δεν θα πετύχαινε τις επιθυμητές θερμοκρασίες. Για το σημείο ζέστης-λιάσματος (basking spot) θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε μία λάμπα όπως βλέπετε εδώ, ανεβάζοντας επιθυμητά την θερμοκρασία σε ένα μέρος του flexarium ωστε να καταφεύγει εκεί όποτε επιθυμεί ο calyptratus. Επιπλέον απαραίτητη είναι μία λάμπα ηλιακής ακτινοβολίας (UVA-B) σε ποσοστό UVA-30% και UVB-8%. Μία τέτοια λάμπα μπορείτε να δείτε εδώ. ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Δεν πρόκειται για κοινές λάμπες. Δεδομένου οτι ο χαμελαίοντας χρειάζεται υψηλά ποσοστά υγρασίας και μπορεί να πίνει μόνο τρεχούμενο νερό μπορεί να υπάρξει η λύση ενός καταράκτη όπως μπορείτε να δείτε εδώ. Τελειώνοντας πρέπει να επισημανθεί οτι πρέπει να υπάρχει πυκνή βλάστηση με πολλά κλαδιά μέσα στο flexarium και επίσης οτι όλα τα μέσα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για τον calyptratus (λάμπες-κίνδυνος εγκαυμάτων), θα πρέπει να καλυφθούν με κάποιο πλέγμα (δείτε εδώ), καθώς αν αρχίσει ο calyptratus να σκαρφαλώνει δεν τον σταματάει τίποτα.
Φτιάξτο μόνος!: Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να υπάρξει απλά η πρόταση της κατασκευής ενός χειροποίητου flexarium καλύπτωντας απλά το απαιτούμενο μέγεθος.
Διατροφή: Ο calyptratus τρέφεται μόνο με ζωντανά έντομα, οπότε οποιαδήποτε συσκευασμένη τροφή μπορεί να την απορρίψει. Επίσης ποτέ μην ξεχνάμε να του προσφέρουμε και την σκόνη ασβεστίου που χρειάζεται.
- Προτεινόμενες ζωικές τροφές είναι: Αλευροσκούληκας, Κηροσκούληκας, Γεωσκούληκας, Ακρίδες, Γρύλοι, Waxworms, Mealworms, Bloodworms.
- Προτεινόμενες φυτικές τροφές είναι: Αντίδια, Ραδίκια, Μαρούλι, και ότι άλλο φυτικό μπορεί να καταναλώσει ο calyptratus.
Φροντίστε λοιπόν καλά τον calyptratus σας γιατί όπως είπαμε και πιό πάνω οποιαδήποτε ασθένεια μπορεί να τον οδηγήσει σε θάνατο.
Ελπίζω να βοήθησα. Εάν έχετε κάποιο σχόλιο ή απορία μήν διστάσετε.
6 σχόλια:
Geia sou file!!! Aytes tis meres etoimazw ena terarium gia na filoksenisw enan chameleon calyptratus 2 minon. To terarrium 8a to ftiaksw monos mou, 8a exei diastaseis 60x60x99 ekatosta (platosXba8osXupsos)otan megalwsei kai allo 8a tou ftiaksw ena terarrium 195x100x100 alla twra den 8a mporei na brei to fagito tou se ena tetoio terarrium. 8a sou hmoun eugnomon an mou edeines kapoies sumboules oson afora tin diakosmish tou terarrium. Se eyxaristw polu prokatabolika!!! PS: Me boi8ise polu to post pou exeis kanei gia ton chameleon calyptratus. ;)
Καλησπέρα φίλε. Χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσαι. Αν και γενικώς όσο μπορώ διαβάζω μιάς και κανείς δεν είναι γεμάτος απο γνώσεις και εγώ πάντα φροντίζω να είμαι όσο πιο ακριβέστατος γίνεται. Γνωρίζω caresheets και για αρκετά ακόμη ζώα-ερπετά απλά η πίεση του χρόνου δεν μου προσφέρει την άνεση να τα γράψω και να τα αναρτήσω. Ήμουν και εγώ περίφημος κάτοχος ενός θυληκού calyptratus. Μπορώ αν θές να σου προσφέρω και τις γνώσεις μου και για την κατασκευή του terrarium. Απίστευτα ζώα! Λοιπόν, σαν υπόστρωμα για να είναι και πιό όμορφο μπορείς να χρησιμοποιήσεις, humus ή και cannabis. Κυρίως για την διακόσμηση και για να κρατάει υγρασία. Θα σου πρότεινα μάλιστα να τα φουσκώσεις μέ όσο περισσότερο νερό σε παίρνει ωστε ότι υγρασία του προσφέρεις απο εκεί και έπειτα να την διατηρεί και όχι να την απορροφάει (μιάς και οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές για να μένει υγρασία). Το δικό μου set-up ήταν μία κεραμική, μία σπότ και μία UVB. Θα διευκολυνθείς αρκετά άν συνδέσεις την UVB και την σπότ με έναν χρονοδιακόπτη, 12ωρα μέρα και 12ωρα νύχτα. Απο εκεί και πέρα μπορείς να βάλεις μέσα έναν μικρό καταρράκτη, για να διατηρείται η υγρασία και για να έχει συνεχές πόσιμο νερό ο cham σου! Επίσης επιβάλλεται στην διακόσμηση σου, πολύ φυτό. Θα σου πρότεινα ζωντανό αν είναι σε εφικτή απόσταση οι λάμπες και δεν κάψουν τα φυτά. Οπότε αρκετά φυτά και αρκετά κλαδιά καθώς η ώρα την οποία θα περνάει ο χαμαιλέοντας στο έδαφος είναι μηδαμινή. Μην παραλείψεις την UVB και πάντα ασβέστιο και μην κάνεις το λάθος να του δώσεις τροφή που έχεις πιάσει. Εάν ενδιαφέρεσαι για περισσότερες πληροφορίες και μπορώ να σε βοηθήσω με το terrarium επικοινώνησε μαζί μου! Είναι πανέμορφα ζώα, αλλα πολύ ευαίσθητα... Θα χαρώ να ακούσω νέα σου...
S'eycaristw file gia tis plirofories sou!! Einai pl xrisimes gia emena se 2 meres 8a ton exw ton hame kai twra bazw tis teleutaies pinelies sto terra, idies lampes me esena akribos 8a xrisimopoihsw twra gia ton kataraxth akousa oti mporei na dimhourgisei baktiria... Egw 8a parw arseniko, mou aresei perissotero!! 8a se enimerosw gia opoiadipote aporia mou!!! Na se kala file!! Kai ksana eyxaristw gia ton xrono sou kai tis plirofories sou!!!
kalispera mou file mou thelw na se rotiso kati , exw parei edw kai mia ebdomada ena arseniko caliptratus ola pane kala mexri stigmis ton taizo 4 grilous to proi me asvestio , apla einai polu epithetikos otan vlepei xeri kai otan pao na ton anevaso sto xeri mou to exw kataferei 2 fores mono mexri stigmis , pio siggekrimena me ton pou tou to pao konta kanei to thorivo ( hiss) fouskonei pernei pio skouro xroma kai paei an dagosei .... thelw na mou protineis mia lisi se parakalo gia to ti mporo na kanw este na sinithisei to xeri mou kai na mporei na anevenei , episis to dagoma tou mporei na prokalei tpt ektos apo pono kai aimoragia ? , se parakalo epikinonise mazi mou kathos to thema me kaei , se euxaristo prokatavolika Vaggelis
Χαχα, πολύ καλή επιλογή ο χάμ, απλά και πολύ δύσκολη... Είναι γενικά πολύ δύσκολοι στην συντήρηση και στην επιβίωση τους και πρέπει να το θυμάσαι αυτό... Λοιπόν, αρχικά υποθλετω οτι δεν γνωρίζεις πολλά και αυτό είναι μεγάλο μειονέκτημα στην συντήρηση ενός χαμελαίοντα. Επίσης, βιάσυνη πολύ, έως υπερβολικά, γενικά είναι πολύ στρεσαρισμένα ζώα οι χαμελαίοντες, και τον στρεσάρεις ακόμα περισσότερο με το να θέλεις να τον πιάσεις... Δεν έχει κάν προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον ακομα, οπότε μήν έχεις απαιτήσεις... Γενικά δεν συνίσταται ο χειρισμός στους χαμελαίοντες, αλλα και άν υπάρχει χριρισμός, είναι σαν να είναι το χέρι σου κλαδί απο δέντρο, τίποτα παραπάνω... Ούτε χαδάκια κλπ, κλπ... Και το δάγκωμα του ειδικά αν είναι μικρός, δεν θα σου προκαλέσει τίποτα... Αν πάλι είναι μεγάλος, θα είναι απλά ένα δάγκωμα... Τίποτα παραπάνω... Αν και οι χαμελαίοντες, σπάνια επιτίθονται στο να δαγκώσουν... Και πάλι, να το χαίρεσαι και μην ξεχνάς, υπομονή και προσπάθεια στον να τον κρατάς υγειή και χαρούμενο...
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!! ΤΑ ΦΥΤΑ ΜΕΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ..
Δημοσίευση σχολίου