Οι επισκέψεις μας

Website counter

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Care sheets για νεροχελώνες (red ear slider / χελώνα με τα κόκκινα μάγουλα)

Είδος: Πρόκειται για τις γνωστές νεροχελώνες με τα κόκκινα μάγουλα ή αλλιώς red ear slider έχοντας ώς επιστημονική ονομασία trachemys scripta elegans. Οι περισσότερες κατάγονται απο τις ΗΠΑ. Είναι είδος με συγκεκριμένες συνθήκες διαβίωσης. Πολλές περιπτώσεις έχουν αναφερθεί που οι κάτοχοι τους τις έχουν αφήσει ελεύθερες στην φύση ( στην περιοχή της Ελλάδας)! ΣΦΑΛΜΑ! Πιστεύω οτι αν γνώριζαν οτι αυτές οι χελώνες συμβάλουν όταν είναι ελεύθερες στη φύση στην εξαφάνιση των Ελληνικών νεροχελώνων δεν θα το έκαναν. Οι χελώνες με τα κόκκινα μάγουλα έχουν την συνήθεια να τρέφονται με τα αυγά των Ελληνικών νεροχελώνων με αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση του πληθυσμού των Ελληνικών νεροχελώνων. Έτσι μετά απο πολλά τέτοια περιστατικά αποτελούν είδος προς εξαφάνιση οι Ελληνικές νεροχελώνες ενώ οι χελώνες με τα κόκκινα μάγουλα ακολουθούν ρυθμούς αναπαραγωγής (εις βάρος πάντα των Ελληνικών νεροχελώνων).
Διάρκεια ζωής: Μέσο όρο 20 με 30 χρόνια (πάντοτε στις ανάλογες συνθήκες διαβίωσης)
Συνθήκες διαβίωσης: Οι red ear slider χρειάζονται αντίστοιχες θερμοκρασίες με αυτές του περιβάλλοντος τους ωστε να μπορέσουν να ζήσουν και να αναπτυχθούν φυσιολογικά. Χρειάζονται υψηλές θερμοκρασίες και ηλιακό φώς καθώς με αυτό δημιουργούν στον οργανισμό τους ουσίες που είναι απαραίτητες για την σωστή ανάπτυξη τους. Χρειάζονται θερμοκρασία νερού ημέρας 25-30 βαθμούς Κελσίου και θερμοκρασία ημέρας στο σημείο που λιάζονται 30-35 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία νύχτας νερού να είναι το λιγότερο 25 βαθμούς Κελσίου. ΠΡΟΣΟΧΗ! Εάν η θερμοκρασία τους πέσει κάτω των 20 βαθμών Κελσίου θα είναι ληθαργικές ενώ αν η θερμοκρασία φτάσει κάτω απο τους 12 με 10 βαθμούς Κελσίου οι νεροχελώνες σας θα πέσουν σε χειμέρια νάρκη. Πολλές φορές λόγο της κακής υγείας της χελώνας, δέν ξυπνάει ποτέ. Δέν υπάρχει κανένας λόγος να αφήσετε την νεροχελώνα όμως να πέσει σε χειμέρια νάρκη εφόσον μπορείτε να το αποτρέψετε. Συνήθως όταν είναι στην φύση αναζητούν ζεστά μέρη. Επίσης σε τόσο χαμηλές για την χελώνα σας θερμοκρασίες, θα αρνείται να φάει.
Μέγεθος: Στους πρώτους μήνες της ζωής τους είναι σε μέγεθος σαν ένα δύευρω. Δηλαδή με μήκος καβουκιού γύρω στα 2 με 3 εκατοστά. Το μέγεθος τους μπορεί να φτάσει στα 30 με 35 εκατοστά.
Συμπεριφορά: Οι red ear slider είναι νεροχελώνες ήπιου χαρακτήρα. Δραστηριοποιούνται κατα την διάρκεια της ημέρας. Έχουν αυξημένες απαιτήσεις και γι' αυτό δεν προτείνονται για 1ο κατοικίδιο. Βεβαιωθείτε οτι μπορείτε να καλύψετε τις αυξημένες απαιτήσεις της και οτι μπορείτε να την συντηρήσετε ωστε να έχει τις σωστές συνθήκες διαβίωσης. Γι' αυτό λοιπόν εάν θέλετε να αποκτήσετε ένα τέτοιο ζωάκι, σιγουρευτείτε πρώτα οτι μπορείτε να το συντηρήσετε. Επίσης μετά απο κάθε χειρισμό της χελώνας πλύντε πολύ καλά τα χέρια σας γιατί υπάρχει κίνδυνος σαλμονέλας.
Διαχωρισμός φύλου: Αρχικά να πούμε οτι οι θυληκές νεροχελώνες είναι πάντα μεγαλύτερες απο τις αρσενικές. Οι αρσενικές ωστόσο έχουν μεγαλύτερα νύχια και ουρά. Αυτό όμως φαίνεται καθώς οι χελωνίτσες μεγαλώνουν.Δείτε εδώ με την αριστερή να είναι αρσενική και την δεξιά θυληκή. Στοιχείο επίσης για το διαχωρισμού του φύλου στις νεροχελώνες είναι και τα στοιχεία τις ουράς τους. Δείτε εδώ, αυτή είναι μία αρσενική. Οι θυληκές έχουν τον πρωκτό τους πιό κοντά στο καβούκι και λόγο του μεγέθους της ουρά τους. Τώρα στο θέμα της σεξουαλικής ωριμότητας. Οι αρσενικές νεροχελώνες είναι ώριμες στα 2 με 4 χρόνια τους ενώ οι θυληκές στα 5 με 6, ενώ όταν είναι στην αιχμαλωσία μπορεί να είναι πολύ πιό γρήγορα ώριμη η θυληκή.
Στέγαση: Εδώ ερχόμαστε στο φλέγον ζήτημα της υπόθεσης, καθώς όταν πάς σε ένα pet shop (στα περισσότερα τουλάχιστον) σου λένε: "Δεν θέλουν τίποτα το σημαντικό, μία χελωνιέρα θα πάρεις θα της δίνεις την τροφούλα της και όλα οκ!". Εννοείται οτι δεν είναι έτσι! Ισως χρειάζεται αρκετά περισσότερα απο ζωάκια που μπορεί να θεωρείτε πολυ πιό "δύσκολα". Η νεροχελωνίτσα χρειάζεται ένα ενυδρείο με την δυνατότητα προσθήκης ειδικών λαμπτήρων. Δηλαδή μιάς θερμαντικής λάμπας που θα κρατάει ζεστό το περιβάλλον της χελωνίτσας και μίας λάμπας UVB που χρειάζεται η χελωνίτσα σαν αντικατάσταση του ηλιακού φωτός. Θα μου πείτε: "Ρε φίλε αν και η χελωνίτσα θέλει 200€ για να μείνει εγώ τι θά κάνω!". Σωστό! Αλλά γι αυτό πρέπει να ενημερώνεστε πρίν να αποκτήσετε ένα ζωάκι. Βέβαια άν έχεις όρεξη μπορείς να το κάνεις πολύ πιό φθηνό το όλο ζήτημα. Επανερχόμενοι στο ζήτημα, ένα ενυδρείο 100 λίτρων μπορεί να στεγάσει το χελωνάκι για 2 με 3 χρόνια. Το χελωνάκι, θέλει το νερό του και ένα μεγαλούτσικο σημείο εύκολα προσβάσιμο στο οποίο θα πηγαίνει για να λιαστεί και να στεγνώσει. Στα μικρά χελωνάκια το νερό καλό θα ήταν να έχει βάθος 10-15 εκατοστά ενώ στα ενήλικα χελωνάκια μπορεί να είναι και πάνω απο 50 εκατοστά καθώς δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα. Αν χρησιμοποιήσετε φίλτρο και αναλόγως τί φίλτρο μπορεί να θέλει άλλαγμα νερού το ενυδρείο σας κατα μέσο όρο 1 φορά το μήνα, ενώ καλό θα ήταν κάθε εβδομάδα απλά να αλλάζετε μέρος του νερού. ΠΡΟΣΟΧΗ! Το νερό που θα προσθέσετε να είναι χλιαρό. Δηλαδή συνοπτικά, χρειάζεστε ένα ενυδρείο 100 λίτρων, φίλτρο, μία λάμπα θερμότητας και μία λάμπα ακτινοβολίας καθώς επίσης και την κατάλληλη διαρύθμιση ωστε να διαμορφώσετε τον χώρο στεριάς της χελωνίτσας. Εδώ να σημειώσουμε οτι άν χρησιμοποιήσετε χαλίκι (οπου θα πρέπει να το έχετε βράσει καλά για να μην κουβαλάει μικροοργανισμούς) να μήν είναι ψιλό για να μην το καταπιεί η χελωνίτσα και προσοχή στην δημιουργία στεριάς για να μην προεξέχουν μύτες και τραυματιστεί η χελωνίτσα. Να συμπληρώσω λέγοντας ακόμα οτι θα μπορούσατε για καλύτερες συνθήκες να χρησιμοποιήσετε και υγρό το οποίο να μετριάσει ή να αυξήσει την σκληρότητα του νερού που τοποθετείτε στο ενυδρείο (αναλόγως το νερό!).
Φτιάξτο μόνος!: Αν σας φαίνονται πολλά τα χρήματα, απλά φτιάξτε το μόνοι σας! Πηγαίνετε σε κάποιον που κάνει υαλοκατασκευές και παραγγείλτε το ενυδρείο στα μέτρα που θέλετε. Μετά πηγαίνετε να εξοπλιστείτε ψάχνοντας τις καταλληλότερες λύσεις για το ενυδρείο σας με φίλτρο, αντί για λάμπα θερμότητας ίσως κάποιον θερμοστάτη, μία λάμπα UVA-B. Είστε έτοιμοι και σας στοιχίζει σε πολλές περιπτώσεις πολύ λιγότερο απο ένα έτοιμο.
Διατροφή: Γνωρίζω οτι κλασικά στα περισσότερα pet shop θα σας δώσουν για τροφή γαριδούλες γλυκού νερού. Μην επαναπαυτείτε όμως! Οι μικρές σε ηλικία νεροχελώνες θέλουν τάισμα μία φορά την μέρα ή μέρα παρα μέρα. Οι ενήλικες 2 φορές την εβδομάδα είναι υπέραρκετό! Τρέφονται οι μικρές σε αναλογία 50/50 με ζωϊκές και με φυτικές τροφές καθώς έχουν ανάγκη πρωτεϊνες. Στις ενήλικες μπορείτε να προσφέρετε αναλογίες 20/80 καθώς δεν έχουν ανάγκη πιά τόσο τις πρωτεϊνες. Λόγο των ιδιαίτερων αναγκών της νεροχελώνας απο ασβέστιο θα πρέπει να της προσφέρουμε την σκόνη-συμπλήρωμα D3. Στις μικρές νεροχελώνες 2 με 3 φορές την εδομάδα ενώ στις ενήλικες 1 φορά την εβδομάδα. Αναμίξτε την σκόνη απλά με την τροφή τους.
  • Προτεινόμενες ζωικές τροφές είναι: Ψάρια, Αλευροσκούληκας, Κηροσκούληκας, Γεωσκούληκας, Ακρίδες, Γρύλοι.
  • Προτεινόμενες φυτικές τροφές είναι: Ραδίκια, Αγριοραδίκια, Λάχανο, Καρότο, Μπιζέλια (εάν μπορείτε ξεφλουδισμένα).
Εάν πιάσετε κάποιο έντομο βεβαιωθείτε οτι δεν μεταδίδει κάποια ασθένεια αφήνοντας το μία μέρα σε ένα σημείο που θα μπορείτε να το ελέγχετε. Επίσης οι έτοιμες τροφές να μην ξεπερνάν το 50% της διατροφής της νεροχελώνας.

Ελπίζω να βοήθησα. Εάν έχετε κάποιο σχόλιο ή απορία μήν διστάσετε.

146 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

και αν εχω 6 στον ιδιο χωρο αυτο μπορει να δημιουργησει προβλημα?

kotsos_007 είπε...

Αν έχεις έξι μέσα στον ίδιο χώρο και δεν είναι διαπιστωμένο το φύλο τους για να καταλάβεις αν υπάρχουν προοπτικές αναπαραγωγής (μιλάμε πάντα για την ώριμη ηλικία), μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα ανταγωνισμού. Δηλαδή αρσενικά να διεκδικούν τον κυρίαρχο ρόλο κοκ. Και αυτό να έχει σαν αποτέλεσμα άλλα να τρέφονται καλά και άλλα καθόλου. Χάρηκα που βοήθησα.

Ανώνυμος είπε...

έχουμε δύο νεροχελώνες εδώ και 5 χρόνια. Πρόσφατα παρατηρήσαμε ότι η θηλυκιά έχει κλειστό το ένα μάτι. Ξέρετε τι μπορεί να έχει και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; Φοβάμαι πως δύσκολα θα βρω κτηνίατρο που να ξέρει από νεροχελώνες στην Ελλάδα

kotsos_007 είπε...

Πιθανότατα δημιουργήθηκαν μήκυτες στο νερό οι οποίοι έφεραν τα μάτια της νεροχελώνας σε αυτό το σημείο... Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ειδικό κολύριο... Απλά επειδή δεν γνωρίζω τις συνθήκες που τις έχεις, για να δω τι ακριβώς μπορεί να είναι... Μπορεί να είναι απο την αμμωνία, μπορεί και απο έλλειψη βιταμίνης Α και χρειάζεται φάρμακα TOBREX, EVIOL A , AMIKACIN, διαλλυμα βορικου οξεος 3% οπότε αν υπάρξει καλύτερη διευκρίνηση ίσως να μπορέσω να σου απαντήσω με μεγαλύτερη ακρίβεια... Ελπίζω να βοήθησα...

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα, πηρα δυο νεροχελωνακια πριν 3 εβδομαδες. Το ενα ειναι λιγο μεγαλυτερο απο το αλλο. Το μεγαλυτερο ειχε κατι ασπρα σημαδια στο λαιμο και στα 2 ποδια, μου ειπαν οτι ειναι μυκητες και να βαλω ιωδιο. Το δευτερο και το πιο μικρο εχει αλλο προβλημα. Δεν τρωει ή πιο σωστα φαινεται οτι δεν μπορει να φαει.
Εδω θα χρειαζομαι τη βοηθεια σας. Ενω προσπαθει να φαει φιανεται οτι δεν μπορει να ανοιξει πολύ το στομα του. Ειναι φυσιολογικο αυτό? Τις γαριδουλες ενω προσπαθει να τις φαει δεν μπορει να τις πιασει, τα στικακια οταν μουλιαζουν πολυ κατι κανει αλλα οχι καθε μερα.
Επειδη (μου φαινεται δεν ειναι και σιγουρο) εχει λιγο μεγαλα ματια θα παρω και ενα σταγονες γιατ α ματια του. Δεν ξερω τι αλλο να κανω ευχαριστω πολυ...

kotsos_007 είπε...

Καλησπέρα και καλό καλοκαίρι... Βέβαια, έχουμε τονίσει το γεγονός το οτι άν είναι μικρά τα χελωνάκια ωστε να μην μπορούμε να καταλάβουμε το φύλλο τους καλό θα ήταν να μην τα συστεγάζουμε αλλα το προσπερνάμε στην προκειμένη αυτό... Το μεγάλο με τα άσπρα σημάδια χρησιμοποιώντας ιώδιο έφυγαν τα σημάδια? Το μικρό, προσπάθησε να το βγάλεις έξω και να κρατάς την γαριδούλα στο χέρι σου για να την φάει απο εκεί... Αν πάλι δεν μπορεί να φάει ουτε απο εκεί, κόψε την γαριδούλα σε μικρότερο μέγεθος... Ελπίζω βέβαια να κατάλαβα καλά και να σου έδωσα τις σωστές εξηγήσεις, για περισσότερες λεπτομέρειες ξαναεπικοινώνησε μαζί μου... Ελπίζω να βοήθησα...

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας! Εδώ και έναν χρόνο έχω ενα νεροχελωνάκι! Δεν υπαρχει καποιο συγκεκριμενο προβλημα, απλα ψαχνοντας πληροφοριες τελυταια για αυτο εμαθα οτι μεγαλωνουν κ οτι χρειαζονται και αλλου ειδους τροφες εκρτος απο τις γαριδουλες...δν καταλαβαινω ομως!!...πως μαγαλωνουν??! εδω κ ενα χρονο δν εχει μεγαλωσει καθολου...φταιει κατι??

kotsos_007 είπε...

Σίγουρα θα έχει μεγαλώσει. Καλό είναι οταν δεν μεγαλώνει με γρήγορους ρυθμούς καθώς έχει πιο σταθερή και καλύτερη ανάπτυξη. Απο εκεί και περά, μεγάλοι και σοβαροί παράγοντες στην ανάπτυξη της χελωνίτσας παίζει το ασβέστιο και η λάμπα ακτινοβολίας. Τις διατροφικές συνήθειες της χελώνας τις έχω παραθέσει στο αντίστοιχο παραπάνω άρθρο. Αν είναι ενός έτους θεωρείται ακόμα ανήλικη. Απλά δεν χρειάζεται να είναι γρήγορη η ανάπτυξη της χελώνας για να πούμε οτι τότε πάνε καλά τα πράγματα μιας και τότε δημιουργούνται άλλα προβλήμματα. Χάρηκα άν βοήθησα.

Ανώνυμος είπε...

ναι!!!ευχαριστωωω!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου!Εχουμε 2 νεροχελωνες,τη μια την εχουμε καπου 6 χρονια κ την αλλη καπου 2.Μου εχουν πει οτι οι χελωνες αυτες μεγαλωνουν αναλογα με το χωρο οπου ζουν,δηλαδη αν τις εχεις σε μικρο ενυδριο δε θα αναπτυσονται τοσο (ή τοσο γρηγορα) οσο αν τις εχεις σε καποιο μεγαλυτερο.Ισχυει?Επισης εμεις δεν τις εχουμε ουτε λαμπα ουτε φιλτρο,κ ποτε δε παθανε τιποτα,εκτος απο κανα μηνα το χειμωνα που πεφτουν σε χειμερια ναρκη.Επισης να σου πω το νερο το αλλαζουμε μια φορα στις 20 μερες περιπου.Επειδη θα παμε να αγορασουμε καινουριο ενυδριο,πιστευεις πρεπει να προμηθευτουμε κ λαμπα κ φιλτρο?Ευχαριστω πολυ.

kotsos_007 είπε...

Κατα την ταπεινή μου άποψη επιβάλλεται. Είναι λίγα έξοδα... Εφόσον μπορεί να ζεί σε συνθήκες σπιτιού είναι άσκοπο και επικίνδυνο το να πέφτει σε χειμέρεια νάρκη. Οπότε κάνε οτι μπορείς για να μείνουν υγειείς. Γιατί και τώρα να μην έχει γίνει κάτι μπορεί να γίνει και αν γίνει δεν θα υπάρχει γυρισμός. Ελπίζω να σε βοήθησα.

Χελωνονιντζάκια είπε...

ΓΕΙΑ
ΣΟΥ ΚΩΤΣΟ!ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ 2 ΧΕΛΩΝΑΚΙΑ ΠΟΥ ΔΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥΣ.ΠΩΣ
ΜΠΟΡΟΥΜΕ Ν ΤΝ ΜΑΘΟΥΜΕ?ΕΠΙΣΗΣ ΔΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΟΥΤΕ ΛΑΜΠΕΣ ΑΛΛΑ ΤΑ
ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΣΤΝ ΗΛΙΟ Τ ΜΙΣΗ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΠΟΥ..!ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ Ν ΚΑΝΟΥΜΕ??ΕΧΟΥΜΕ
ΟΛΗ ΤΝ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ Ν ΖΗΣΟΥΝ..!!!ΤΙ ΛΕΣ??ΧΑΧΑΧΑ!ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ!ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ?

kotsos_007 είπε...

Λοιπόν αγαπητά νιντζάκια... Το να τις αφηνεις την ημέρα έξω στον Ηλιο είναι καλό, αλλα μέχρι ποτε μπορείς να το κάνεις αυτό... Γι αυτό η δημιουργία ενός ενυδρείου και οι λάμπες είναι η καλύτερη δυνατή λύση... Βιταμίνες ναι!!!!! Είναι απαραίτητο να τους δίνεις!! Είναι προιόν που μπορείς να προμηθευτείς πολύ εύκολα... Όσο για την ηλικία τους, αν η τροφή σε συνδυασμό με τις βιταμίνες ήταν σωστή και όχι ελλειπής, μπορείς να το καταλάβεις απο το μέγεθος τους... Πάντα κατα προσέγγιση... Ελπίζω να βοήθησα... Καλή συνέχεια Μικελάντζελο...

Xελωνονιντζάκια! είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! :D
ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ?ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ Τ ΦΥΛΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΒΟΥΚΙ ΤΣ??

kotsos_007 είπε...

Αν έχεις διαβάσει το σχετικό αρθρο που γράφω πιο πάνω θα δείς τις κύριες διαφορές μεταξύ αρσενικού και θυληκού, μα πάντα να θυμάσαι και τα όρια της ηλικίας καθώς όταν είναι μικρές δεν μπορείς να καταλάβεις...

Χελωνονιντζάκια! είπε...

οκ!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΩΤΣΟ! :)

Χελωνονιντζακια! είπε...

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΛΥΣΕΙΣ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ?ΟΙ ΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΧΕΛΩΝΑΚΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΒΟΥΚΙ ΤΟΥΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΡΟΛΟ ΣΤΟ ΦΥΛΟ?ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ Μ ΕΙΠΑΝ ΣΤΟ PET SHOP ΠΟΥ ΤΙΣ ΑΓΟΡΑΣΑ..!

kotsos_007 είπε...

Σου ξαναλέω... Το οτι άν διαβάσεις το πιο πάνω άρθρο θα βρείς τις διαφορές μεταξύ θυληκού και αρσενικού... Οπου είναι κυρίως στα νύχια και στην ουρά...

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια φτάνουν τα 30 εκ.; Έχω μια θυληκή 12 ετων και ένα αρσενικό 10 ετών με διάμετρο καβουκιού 15 και 12 εκ αντιστοιχα. Τώρα μου φαίνονται μεγάλες και θα μεγαλώσουν κι άλλο;

kotsos_007 είπε...

Ναι! Φτάνουν τα 30 εκ. τα δικά σου πολύ πιθανόν να μην μεγαλώσουν άλλο... Τουλάχιστον τόσο πολύ... Η ανάπτυξη τους είναι αργή και σταθερή και εξαρτάται απο την ποσότητα τροφής, την ποιότητα της, καθώς και οι συνθήκες οι οποίες μεγαλώνουν... Καλή συνέχεια...

Ανώνυμος είπε...

signwmh file omws exw to eksis provlima afisa to nero twn xelwnwn mou vromiko gia mia vdomada gt erxomoun apo metakomisi kai den eixa polu xrono kai gia autes omws dustixws prepei na molinthike to mati tis mias xelwnas mou kai stin arxh ekleise auto enw meta apo lugo molinthike kai to deutero kai misoekleise amesw piga kai etoimasa to enudreio tous kai tis evala se auto omws den kserw ti na kanw gia na giatrepsw ta matia tou... mporeis na me voithiseis??? tha to ektimousa polu euxaristw...

kotsos_007 είπε...

Πιθανότατα, ετσι οπως βλέπω τα πράγματα, μαλλον έχει προκυψει καποια μόλυνση η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με ειδικές σταγόνες απο pet shop... Εφόσον σιγουρέψεις το γεγονός οτι είναι μόλυνση, μπές στην διαδικασία θεραπείας με τις σταγόνες. Ακολούθα τους κανόνες υγιεινής και διαβίωσης της νεροχελώνας και όλα θα πάνε καλά...

Ανώνυμος είπε...

euxaristw... kai kati akoma iparxei periptwsh na tiflwthei apo auto??? to gegonos oti einai ligo ligotero zwiri mporei na ofiletai sto oti exei auto to provlima?? to stelnw kai sto side apanta opou protimas... telos tha ithela na kserw kamia marka apo kales stagones an ginotan gia na paw na zitisw gt edw stin kavala einai ligo asxetoi se tetoia themata...

kotsos_007 είπε...

Αν αργήσεις να το αντιμετωπίσεις οι συνέπειες θα είναι άσχημες γενικά. Οπότε ας μην συζητάμε το γεγονός των συνεπειών μιάς και φαίνεσαι διατεθιμένος να διορθώσεις το πρόβλημα. Συνεχίζω... Το οτι είναι αδιάθετη γενικά οφείλεται και σε αυτο αλλα θα ήθελα να μου πείς αν έδινες ασβέστιο στις χελωνίτσες σου. Αν δεν έδινες μπορεί να έχεις πολλά ακόμα να αντιμετωπίσεις. Απο εκεί και πέρα το κατάστημα το οποίο θα απευθυνθείς ίσως δουλεύει διαφορετικές μάρκες απο αυτές που μπορεί να σου πώ εγώ, οπότε απλά φρόντισε αν μπορείς απλά να πάρεις ίσως το πιό ακριβό γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις που ο άλλος δεν μπορεί να σου εξηγήσει και δεν γνωρίζει, έιναι το πιό αποτελεσματικό... Καλές σταγόνες έχω ακούσει είναι της zoo med.

Ανώνυμος είπε...

euxaristw polu paw kiolas sto pet shop....

Ανώνυμος είπε...

oxi den edina omws an exoun elipsi asvestiou apo pou fainetai???

kotsos_007 είπε...

Απο το μαλακό καβούκι της το οποίο της προκαλέι πολλα προβλήμματα...

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
ΠΡΟΣΕΞΑ ΟΤΙ Η ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΡΟΧΕΛΩΝΕΣ ΜΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ ΤΗΣ ΕΝΑ ΕΞΟΓΚΟΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΣ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΠΡΗΣΜΕΝΟ ΑΛΛΑ ΚΑΘΑΡΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟ!ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΠΡΟΣΕΞΑ ΤΗΝ ΧΩΡΙΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ,ΕΒΑΛΑ ΚΟΛΥΡΙΟ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΑ ΣΩΣΤΑ!ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ ΣΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ!

kotsos_007 είπε...

Καλό μήνα αρχικά... Ίσως θα έπρεπε να ελέγξεις λίγο τις συνθήκες υγιεινής λίγο λόγω το οτι είναι αρκετά βρώμικα ζώα οι χελώνες. Ίσως πρόκειται για κάποιον μήκυτα...
Δεν γνωρίζω περι τίνος ακριβώς πρόκειται, οπότε μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον απο τους κτηνιάτρους που είναι δημοσιευμένοι στο blog. Κράτησε μας ενήμερους...

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΛΟΙΠΟΝ!
ΕΚΛΕΙΣΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΕΛΩΝΙΤΣΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΖΩΩΝ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ!ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΧΩ ΚΑΛΑ ΝΕΑ!
ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ Η κ.ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΟΝΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΑΣ-ΤΕΤΑΡΤΗΣ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ!(ΙΣΩΣ ΦΑΝΕΙ ΧΡΗΣΙΜΟ)

kotsos_007 είπε...

Χαίρομαι πάρα πολύ... Ελπίζω να φάνηκα χρήσιμος...

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΛΙΚΑ ΜΑΘΑΜΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ:ΑΠΟΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΑΥΤΙ!ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΧΟΥΜΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ.ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΒΓΑΛΕΙ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΟ ΟΣΤΟ ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ!?
ΠΑΝΤΩΣ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΟΥ!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα, Εχω μια χελωνιτσα εδω και 2 -2,5 χρονια. Πρεπει να εχει παρέα? Πειραζει που είναι μόνη της? Το μηκος της φτανει γυρω στα 7 εκατοστα. Θελω να αγορασω ενα ενυδρείο με λαμπα. Ποσο μεγάλο πρέπει να είναι? Επίσης κάθε πότε πρέπει να αλλαζω το νερό και πειράζει που καθαρίζω την χελωνιέρα με νερο και ξύδι?
Ευχαριστώ

kotsos_007 είπε...

Καλησπέρα... Καλή χρονιά... Λοιπόν, σαν ερπετό δεν έχει ανάγκη την παρέα... Δεν την λυπεί που είναι μόνη της. Καλά θα κάνεις να πάρεις ένα ενυδρείο... Τον εξοπλισμό τον είδες φαντάζομαι. Όσο για το μέγεθος για να έχεις ένα αξιόλογο κομμάτι ξηράς στο ενυδρείο μέσα... Κάτι σαν vivarium ας πούμε και να πετάς και κανα ψαράκι μέσα να το εξαφανίζει η χελώνα θα πρότεινα γύρω στα 70 με 80 λίτρα... Αν το φτιάξεις ωραίο θα το ευχαριστηθείς... Ελπίζω να βοήθησα...

Και πάλι ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα.. Εχω δύο χελωνάκια εδώ και δύο μήνες. Η απορία μου που έχω είναι η εξής..Πως θα καταλάβω ότι έπεσαν σε χειμερία νάρκη και δεν πέθαναν? Θα κοιμούνται και δεν θα τρώνε καθόλου ή απλά θα είναι λιγότερο κινητικά??Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

kotsos_007 είπε...

Καταρχήν είναι άσκοπο να τις αφήσεις να πεσουν σε χειμέρεια νάρκη... Δεν υπάρχει λόγος να τις αφήσεις... Βασικά ξεκινάνε να γίνονται λιγότερο κινητικές και στο τέλος πέφτουν σε χειμέρεια νάρκη αλλα επαναλαμβάνω οτι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να γίνει αυτό εφόσον τις έχεις εσύ σπίτι. Άλλωστε όπως έχω αναφέρει αν έχουνε κάτι μπορεί να μην ξυπνήσουν κάν...

Ανώνυμος είπε...

Σε αυτην την περίπτωση (της χειμερίας νάρκης) δεν κινιούνται καθόλου?? Πως μπορώ να τις επαναφέρω?

kotsos_007 είπε...

Αν μπείς στην διαδικασία να επαναφέρεις τις συνθήκες θερμοκρασίας τους και ότι χρειάζονται...

Ανώνυμος είπε...

καλημερα. Ειμαι εγω που ρωτουσα αν χρειαζεται παρεα το χελωνακι μου. Ακουσα τη συμβουλη σας και αγορασα ενυδρειο με φως,φιλτρο και θερμοστατη. 70 λιτρων. Εχει και γεφυρα για ξηρα. Το χελωνακι εχει καταευχαριστηθει στο νεο περιβαλλον και κολυμπαει ζωηρα συνεχεια. Η ορεξη του εχει ανεβει. Ειπατε για ενα ψαρακι.. Τι ψαρακι πρεπει να παρω? Ποσο μικρο πρεπει να ειναι για να μπορει να το φαει? Και καθε ποτε χρειαζεται? Επισης ελεγα μηπως βαλω αλλο φυλο χελωνιτσα και αναπαραχθουν..Γινεται? Ευχαριστω παρα πολυ για τον χρονο σας

kotsos_007 είπε...

Χαίρομαι πάρα πολύ για την προσπάθεια σου, και πίστεψε με θα σε διακαιώσει η επιλογή σου να της προσφέρεις τις συνθήκες που χρειάζεται... Είναι απίστευτα ζωάκια και με πολύ πλάκα... Το τι ψαράκι θα της προσφέρεις, εσύ ξέρεις... Εννοείται πάντοτε γλυκού νερού... Ανάλογα μετά με το μέγεθος της χελωνίτσας... Απο εκεί και πέρα, αν η χελωνίτσα σου είναι σεξουαλικά ώριμη μπορείς να βάλεις μία αντίστοιχα σεξουαλικά ώριμη χελωνίτσα του αντίθετου φύλου μπας και δείς και απογόνους... Καλή επιτυχία σε ό,τι και αν κάνεις, και ότι χρειαστείς είμαι εδώ...

χελωνονιντζάκια! είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΟΤΣΟ!...ΕΧΩ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!Η ΜΙΑ ΧΕΛΩΝΑ ΕΧΕΙ ΜΗΚΥΤΕΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ (ΑΠΟ ΟΤΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ) ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ!ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΕΝΑ ΥΓΡΟ ΠΟΥ Τ ΡΙΧΝΩ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΑΓΗ ΝΕΡΟΥ!ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ PET SHOP ΝΑ ΤΟ ΞΕΠΛΕΝΩ ΜΕ ΧΑΜΟΜΗΛΙ!ΜΕ ΦΥΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ ΔΗΛΑΔΗ!..ΚΑΙ ΟΝΤΩΣ ΕΧΩ ΔΕΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ!..ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΟΤΙ ΟΣΟ ΤΗΝ ΒΓΑΖΩ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΠΑΛΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΩΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΛΣΕΙΣΤΑ!..ΤΙ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΩ? ΤΙ ΒΟΗΘΑΩ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ?...

kotsos_007 είπε...

Νομίζω οτι κάπουα αναφέρω την αγωγή που θα μπορούσες να την βοηθήσεις... Στον ήλιο αρκετές αποβλακώνονται και είναι φυσιολογικό, γενικά όμως αυτό το οποίο μπορείς να δείς είναι αν έχει όντως πρόβλημα με το μάτι της και όχι μόνο αν το κλείνει καθώς και με την όρεξη της πώς τα πάει...

χελωνονιντζάκια! είπε...

ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΞΑΝΑΚΟΙΤΑΞΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ!ΕΧΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΧΕΛΩΝΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑ!..ΑΠΛΑ ΤΗΣ ΞΕΠΛΕΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΟΜΙΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΥΚΗΤΕΣ ΚΑΘΑΡΖΟΥΝ ΑΦΟΥ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕ ΕΝΑ ΕΙΔΙΚΟ ΥΓΡΟ ΠΟΥ ΒΑΖΩ!ΕΣΥ ΤΙ ΘΑ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΣ ΝΑ ΠΑΡΩ ΚΑΠΟΙΟ ΚΟΛΛΥΡΙΟ Η ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΜΕ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ?ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ Μ ΑΦΙΕΡΩΣΕΣ!

kotsos_007 είπε...

Φυσικά και αν βλέπεις αποτελέσματα να συνεχίσεις με την φυσική μέθοδο, απλά αν θέλεις για να μην ξαναγράφω συνεχώς τα ίδια, αλλα να απαντάω απλά σε διαφορετικές ερωτήσεις, να διαβάζεις και πιο πάνω πόστ καθώς και το γενικό caresheet... Να σαι καλά και χαίρομαι αν βοήθησα, ότι άλλο είμαι εδώ...

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα... προχθες μου εδωσαν μια χελωνα την οποια δεν εχω ιδεα και πως να φροντισω.. το μονο που μου ειπαν να κανω ειναι να την ταιζω γαριδακια απο κονσερβα friskies και τιποτα αλλο! ποσες φορες την ημερα χρειαζεται τροφη? επισης, ποση ποσοτητα να της ριχνω? χρειαζεται να αγορασω οπωσδηποτε ενυδρειο ? προσωρινα την εχω βαλει μεσα σε μια μικρη, ευρυχωρη πλαστικη πισινουλα! αλλα με προβληματιζει το οτι δεν εχει προσβαση στην ξηρα και χρειαζεται να την βγαζω εγω ..

xelonakia είπε...

Kalispera file kotso agorasa prin kairo 2 xelonakia apo ena panigiri xwris na 3erw tpt gia auta... Tous evala se mia xeloniera k ta taiza ka9imerina. To ena eixe mia tripitsa sto kefali k pe9ane se 1 evdomada, meta agorasa alla 3 k eixa 4 k distixws twra exw meinei me 2 enw ta frodizw para poli dn 9elw na pe9anoun auta p exw twra, tous vazw vitamines gia to xlwrio tis vrisis k vitamines gia to kavouki tous. Exw elpides na zisoun xwris enidreio k labes??? k kati teleutaio, mipws oi alles 3 p pe9anan eixan pesei se xeimeria narki?? pws to katalaveneis????

kotsos_007 είπε...

Δυστυχώς αν μπορείς μόνο έτσι να τις κρατήσεις, καλύτερα δώσ'τες σε κάποιον που θα έχει την δυνατότητα να τις φροντίζει και να τους παρέχει αυτά που χρειάζονται...

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα, έχω ενα χελωνάκι εδώ και 5 μήνες. Δεν της εχω φτιάξει ενυδρίο. Έχω τη γυάλα από το pet shop. Της ρίχνω ασβέστιο και φάρμακο για το νερό. Της αλλάζω 1-2 φορές τη μέρα το νερό και τη βγάζω στον ήλιο για 3-4 ώρες. Εδώ και 4 μέρες φτερνίζεται και βγάζει και υγρά. Έχει επίσης ένα άσπρο σημάδι στο κεφάλι, πιθανόν μύκητας, και της βάζω ιώδιο. Νομίζω πως υποχωρεί. Είναι δραστήρια. Σήμερα έφαγε μία γαρίδα μόνο ενω κανονικά τρώει με όρεξη 8-10. Με κοιτάει και ανοίγει λίγο το στόμα της αλλά χωρίς να θέλει να φάει. Επίσης το βράδυ παρατήρησα ότι κοιμάται στο νησάκι ή στις πέτρες και όχι μέσα στο νερό. Σηκώνει το κεφάλι της πολύ ψηλά σα να προσπαθεί να αναπνεύσει. Καταλαβαίνω πως έχει πολλά συμπτώματα αλλά δεν θέλω να μου πεθάνει. Ο κτηνίατρος που ρώτησα και τα pet shop δε ξέρουν κάτι και στον τόπο μου δεν υπάρχει ειδικός για χελώνες. Θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη σου, ρωτάω και κανείς δε γνωρίζει! άσε που γελάνε όλοι όταν τους λέω οτι φτερνίζεται!σε ευχαριστώ πολύ.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα... Πριν δυο μηνες απεκτησα ενα αρσενικο (νομιζω ειναι πολυ μικρο ακομα για να καταλαβω) χελωνακι... Στην αρχη το ειχα σε μια μικρη ειδικη "λεκανη" αλλα χθες του αγορασα ενα μεγαλο ειδικο χωρο με νερο και στερια! Φοβαμαι τωρα που ηρθε το Φθινωπορο την χειμερία νάρκη... Υπαρχει κατι που μπορω να κανω για να μην μου παθει τιποτα? Και ειναι απαραιτητο να εχει ειδικο φως? Το πρωι τον εχω στο (φωτεινο) παραθυρο αλλα το βραδυ δεν εχει φως... Ευχαριστω!

Ανώνυμος είπε...

Ειμαι ο ανωνυμος απο πιο πανω και εχω αλλη μια απορια... :P Το καβουκακι του γυρω-γυρω εχει καφετισει και προς το κατω του καβουκιου εχει βγαλει αυτα τα καφε σαν "φυτα" - "βρωμιες" "απο τη θαλασσα που υπαρχουν στα βραχια"... Τι να κανω για αυτο? Μπορω να καθαρισω το καβουκακι του ή να βαλω καποιο υγρο?!? Υ.Γ. πως τα ξερεις ολα αυτα!?! Ευχαριστω!

kotsos_007 είπε...

Απάντηση 1: Δεν το έχω ξανακούσει... Και για να μην πώ αερολογίες, μπορείς να καλέσεις ένα κτηνίατρο απο την λίστα που έχω αναρτήσει στο αντίστοιχο πόστ... Αλλα ωστόσο το οτι δεν προσφέρεις τις απαραίτητες συνθήκες δεν είναι υπέρ του ζώου...

Απάντηση 2: Αρχικά αν μπείς στην διαδικασία να διβάσεις το πόστ θα δείς οτι προσφέροντας τις κατάλληλες συνθήκες στο ζώο θα γλιτώσεις την χειμέρια νάρκη... Απο εκεί και πέρα έτσι όπως ακούσω τα σημάδια που λές είναι έλλειψη καθαριότητας πράγμα το οποίο επιβαρύνει τα πάντα...

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστω... Τωρα βεβαια με το νεο του σπιτι και το καβουκι του αλλα και η διαθεση του εχει αλλαξει τελειως προς το καλο...! Η αληθεια ειναι οτι θα προσπαθησω να να προμηθευτω ολα αυτα που χρειαζεται ο μικρος :)

Ανώνυμος είπε...

Kotso, kalispera, eimaste kai sinonomatoi... Exw kapoies apories gia 2 xelwnakia pou exw.. Stin arxi eixa ena edw kai 6 mines kai prin ena mina tou pira ena allo gia parea..ta pane para polu kala.. Tous exw mia plastiki xelwniera, alla apo tis akrives pou einai polu megales, tous pira kai ena filtraki gia to nero tou, kai proxtes pira kai mia megali petra apo to bouno, tin eplina kai tin evala na liazontai... Apo ti stigmi pou evala to filtro eida polu megali diafora oson afora tin katharotita tou nerou. Auto pou thelw na rwtisw einai an i petra pou evala einai entaxei, kai an mporw na xrisimopoiisw kapoio aporypantiko gia ton katharismo tou doxeio, gt eixa valei kati petroules apo petshop, oi opoies mirisan meta apo ligo kai ennoeitai oti tis petaxa kai den tous exw xanavalei..alla exei meinei ligo i mirwdia.. Se euxaristw polu gia to xrono sou! Kwstas

kotsos_007 είπε...

Καλησπέρα... Λοιπόν... Αρχικά, αν μία χελωνιέρα φίλε μου, μοιάζει σαν ενυδρείο... δεν το συζητάμε... απλά φρόντισε τώρα που χάνονται οι ζέστες να πάρεις έναν θερμοστάτη... ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ... λοιπόν...
Έπειτα... Να κάνω μία διόρθωση, σε αυτό που λές παρέα... ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΠΑΡΕΑ... Θές εσύ, θέλει το σκυλάκι, το γατάκι... Αντε και ο ελέφαντας... Αλλα τα ερπετά δεν χρειάζονται...
Απο εκεί και πέρα για την πέτρα και τον γενικό καθαρισμό... Η πέτρα, με ένα ξέβγαλμα... Δεν κάνει δουλειά... Θέλει πολύ καλό, διπλό και τριπλό βράσιμο... Όσο για την καθαριότητα του χώρου... Νερό και ξύδι... Και καλό ξέπλυμα μετά... Πρίν το ξύδι μπορείς να χρησιμοποιήσεις κανενα detoil, αλλα μετά ξύδι καθώς απομακρύνει την τοξικότητα... Ελπίζω να βοήθησα...

Ανώνυμος είπε...

Se euxaristw para polu gia tin apantisi sou..nai i xelwniera auti einai arketa megali sto megethos tou enidriou..i epomeni m agora einai o thermostatis.. oso gia tin parea, ennoeis oti den einai kalo pou exw 2? Kai oso gia tin petra tha tin vrasw tesseris fores.. kai nero me xidi einai oti prepei...se euxaristw kai pali!

Ανώνυμος είπε...

arxes aygoustou pira apo to pazari tou xwriou m mia xelonitsa glikou nerou mesa se mia pisinoula,stin arxh htan polli kinitiki kai etroge para pl,meta afhsa tn xelonitsa gia kana mina stn giagia m h opoia alaze sistimatika to nero alla dn ka8arize tn pisinoula me apotelesma na dimiourgi8ei prasina mousklia se olh tn pisina .
m tn efere x8es apo to xwrio m o pateras m (prepei n pw oti epidi h apostasi htan megali h xelonitsa tarakouniotan g 2 wres sinexomena).
Ka9arisa ta mousklia kai ligo to kavouki tis xelwnas me mia mpatoneta(stn mpatoneta vghke prasina mousklia).otan koimate epipleei sto nero enw palia dn epeplee ,dn exei faei 1 mera twra kai dn koukiete k pl (mono an tic skoudi3eic tn pisina).mipos iparxei kapoios kindinos na exei kolisei kapoia as9eneia h apla ein oi protes meres k dn exei prosarmostei akoma??

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
akis είπε...

καλισπερα θα ηθελα νε σε ρωτισω αν εχουν θερμοστατη μπορω να μην βαλω λαμπα θερμοτητασ?

kotsos_007 είπε...

Άλλο ο θερμοστάτης και άλλο η λάμπα bsking spot και uvb...

Κάθε ένα για άλλη χρήση...

Το ένα για σταθεροποίηση της θερμοκρασίας του νερού, το άλλο για την δημιουργία σημείων λιασίματος, και το άλλο για ηλιακή ακτινοβολία ουσιαστικά...

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα!Εχω ενα χελωνάκι εδω και 1 χρόνο.Μέχρι στιγμής είναι υγιειέστατο αρκέτα ζωηρό και εχει εξικοιωθεί πολύ μαζί μου αφου το ταίζω με το χέρι μου.Πρίν ένα μήνα πήρα δώρο και ένα στη μητέρα μου.Το φρόντιζε καθημερινά περισσότερο απ'οτι εγώ!Πριν λιγες μέρες σταματησε να τρώει και απο χτες ειναι ακίνητο.Τοσο καιρο δεν ήξερα τιποτα για την φροντιδα τους.Σήμερα έχω διαβάσει τόσα που δεν μου τα είχε πει κανένας!και σίγουρα θα αγοράσω ένα ενυδρείο για τη δικιά μου χελωνίτσα...και θα την προσέχω περισσότερο.Πέρυσι ήταν λιγο νωχελική λογο της πτώσης της θερμοκρασίας αλλα δεν είχε πέσει σε χειμερία νάρκη.Ανησυχώ γι'αυτήν μηπως δεν εχει πέσει σε χειμερία νάρκη και έχει πεθάνει?Έχει το κεφάλι της και τα ποδια της εξω απο το καβούκι!Το σπιίτι γενικά είναι σκοτεινό και αρκετά κρύο και σκέφτομαι μήπως έπαθε κατι σαν πνευμονία.Αν γνωρίζετε κατι γιάυτο απαντήστε μου.Ευχαριστώ

marilu είπε...

καλημερα.το δικο μου χελωνακι μεχρι χτες ηταν αρκετα ζωιρο αλλα απο σημερα το πρωιδεν κουνιετε καθολου. εχει τα ματια του ανοιχτα το κεφαλι και τα ποδια του εξω απο το καβουκι του. εχει πεσει σε χειμερια ναρκη? και αν ναι που θα πρεπει να ειναι μεσα η εξω απο το νερο? ποτε θα ξυπνησει? και αν ξυπνησει τι πρεπει να κανω? σε παρακαλω βοηθησεμε.

kotsos_007 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΩΤΣΟ. ΕΧΩ ΤΗΝ ΧΕΛΩΝΑ ΜΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ. ΕΧΕΙ ΜΗΚΟΣ 10 ΕΚΑΤΟΣΤΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΒΑΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΧΟΥΛΗ. ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ 3 ΜΗΝΕΣ ΤΗΝ ΕΙΧΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΜΕ ΕΝΑ ΒΡΑΧΑΚΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΦΥΤΟ. ΟΜΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΒΛΕΠΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΦΤΑΝΕΙ ΤΗΣ ΠΗΡΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΠΑΛΙ. ΑΜΕΣΩΣ ΜΟΛΙΣ ΤΗΝ ΕΒΑΛΑ ΜΕΣΑ, ΤΟ ΠΟΛΥ ΣΕ 3 ΜΕΡΕΣ ΕΒΓΑΛΕ ΦΛΟΥΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΒΟΥΚΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΣΕ. ΟΜΩΣ ΤΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΑΥΤΑ ΕΙΧΑΝ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟ ΥΨΟΣ ΝΕΡΟΥ ΟΠΟΤΕ Η ΧΕΛΩΝΑ ΣΧΕΔΟΝ ΔΕΝ ΚΟΛΥΜΠΟΥΣΕ ΚΑΘΟΛΟΥ. ΤΙΣ ΕΒΑΖΑ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, ΧΛΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΦΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΙΣ ΑΡΕΣΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΟΚΚΟΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΟΝΟ ΟΙ ΜΠΕΖ (ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΙΤΡΙΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΟΙ).ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΝ ΕΙΧΑ ΕΞΩ ΣΤΗΝ ΒΕΡΑΝΤΑ ΟΠΟΥ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΝ ΕΠΙΑΝΕ Ο ΗΛΙΟΣ, ΕΝΩ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΜΕΡΑ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΤΗΝ ΕΒΑΖΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΣΟΜΠΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΦΩΣ ΤΗΣ ΕΒΑΖΑ ΕΝΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΕ ΛΑΜΠΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΡΥΑ. ΤΟΥΣ ΧΕΙΜΩΝΕΣ ΔΕΝ ΠΟΛΥΕΤΡΩΓΕ ΑΛΛΑ ΕΒΓΑΙΝΕ ΕΞΩ ΝΑ ΛΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΚΟΥΝΙΟΤΑΝ (ΔΕΝ ΕΠΕΣΕ ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ). ΕΧΘΕΣ ΤΗΝ ΕΒΑΛΑ ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ 60 ΛΙΤΡΩΝ. ΤΟ ΓΕΜΙΣΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 20 ΕΚΑΤΟΣΤΑ, ΕΒΑΛΑ ΤΟ ΦΙΛΤΡΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΒΑΛΑ ΜΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΛΑΣΤΡΑ ΑΝΑΠΟΔΑ (ΟΠΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ ΑΝΟΙΞΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΥΠΑ ΜΗΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΡΥΦΘΕΙ ΕΚΕΙ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΟ ΒΡΑΧΑΚΙ, ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΥΨΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΘΑΝΕΙ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΑΡΚΕΤΟΣ ΣΤΕΓΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΕΤΑΙ. ΕΧΩ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕΙ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ, ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗ ΑΘΡΑΥΣΤΟ. ΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΛΑΜΠΕΣ ΦΘΩΡΙΟΥ, ΜΙΑ ΑΣΠΡΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΠΛΕ. ΑΠΟ ΧΘΕΣ Η ΧΕΛΩΝΑ ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ, ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ ΚΑΙ ΕΝΩ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΡΙΑ, ΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ. ΟΙ ΑΠΟΡΙΕΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ:
1) ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΛΑΜΠΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ, ΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΚΙ ΑΛΛΕΣ?
2)ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΖΑ ΚΑΛΑ?
3)ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΕΝΩ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΕΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΣΤΡΕΣ? ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΓΥΡΙΣΩ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ Ή ΘΑ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ?
4) ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΗΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ.

kotsos_007 είπε...

Δημητρούλα καλησπέρα...
Αρχικά να σου πω... Οτι μέχρι στιγμής δεν της πρόσφερες το καλύτερο... Καταννοώ την ταλαιπωρία και την προσπάθεια σου... Απλά λείπουν στοιχεία...
Αρχικά τα απαραίτητα για την χελωνίτσα είναι, χώρος, νερό, στεριά, βιταμίνες στο φαγητό της και λάμπα όχι οικονομική και φθορίου, αλλα μία spot για αύξηση της θερμοκρασίας και μία uva-b, που είναι σαν υποκατάστατο του Ήλιου...

Εν ολίγης... Με το νέο σου ενυδρείο, μπορείς να αλλάξεις τουλάχιστον την μία λάμπα σου με ακτινοβολίας uva-b, να βάλεις ένα θερμοστάτη με ένα φίλτρο απαραίτητα καθώς είναι άσχημο για την υγεία της να αλλάζουν οι θερμοκρασίες και να μειώνει την κινητικότητα της.
Έπειτα δεν κατάλαβα του άσπρους και κόκκινους κόκους που μου λές...

Θέλει έυκολη πρόσβαση στην στεριά, καθαρό νερό και ζεστό, και ακτινοβολία και φώς κατα την διάρκεια της ημέρας όταν βγαίνει στην στεριά...

Ναι με τα βοτσαλάκι μπορείς να το κάνεις αυτό μόνο αν βεβαιωθείς οτι τα χείς βράσει και έχουν καθαρίσει άψογα...

Περιμένω νέα και απορίες σου, Χαίρομαι αν βοήθησα...

Unknown είπε...

Kalimera.. Prin apo 1 ebdoamda apoktisame gia 1h fora neroxelonitsa. Omos den dixnei na einai katholou kala apo thn arxh. Paratheto Photos Ipsilis eykrinias se auto to link gia na deite ti ennoo kai na mas simboulepsete katalila.. To Petshop apo opou egine h agora den exoyn idea gia simboules kai farmaka. Protinan mono na mas thn alaksoun me igih. Den to dexthikame bebaia auto kai o stoxos mas einai na kanoume oti mporoume gia na thn kanoume kala mias kai exei ginei melos mas me to onoma Moly. Eyxaristoume.
--
http://dl.dropbox.com/u/7364614/Xelonitsa.zip
--

kotsos_007 είπε...

Καλησπέρα... Πολύ καλή η κίνηση σου, βέβαια να σκεφτείς και να ξέρεις οτι δεν μπορείς να σώσεις όλα τα ζώα του πλανήτη και τα ταλαιπωρημένα, οπότε μην το πάρεις προσωπικά αν το ζωάκι σου απεβιώσει...
Αυτό το οποίο χρειάζεται άμεσα είναι ένα χώρος όπως περιγράφω πιο πάνω, με τις κατάλληλες θερμοκρασίες και τα κατάλληλα μέσα...
Και μόλις μπεί στον καινούριο του χώρο και όσο το δυνατόν πιό άμεσα, χρειάζεται τροφή μαζί με συμπλήρωμα ασβεστίου και οφθαλμικές σταγόνες... Βλέπω βλένα στα μάτια, καθώς τα διακρινώ και αρκετά μπουκωμένα-κλειστά οπότε είναι και αυτό που το ταλαιπωρεί... Οι άσχημες συνθήκες νερού, οι κακές θερμοκρασίες και η βρωμιά στο νερό προκαλούν αυτά τα αποτελέσματα...

Οπότε αν θέλεις να κάνεις κάτι γι αυτήν την ζωούλα, αρχικά πρέπει να του προσφέρεις το σωστό σπιτάκι και τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και θερμοκρασίας και αντιβίωση οφθαλμικών σταγόνων και μην ξεχνάς και το αβέστιο στην τροφή του που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και τον μεταβολισμό του...

Οτιδήποτε χρειαστείς είμαι εδώ...

Ζητώ συγνώμη αν δεν προλαβαίνω να απαντώ ορισμένα μηνύματα, ωστόσο μπορείτε να έχετε πιό άμεση και αναλυτικότερη απάντηση, είτε με e-mail στο kotsos_007@yahoo.gr

είτε στο msn kotsos_007@hotmail.com

είτε στο facebook http://www.facebook.com/profile.php?id=1197268365

Unknown είπε...

Euxarsito gia tis simboules sas. Eidi psaxnontas sto Internet eidi exo paraggeilei tis stagonitses gia ta matia. Sxetika me to enidrio diabzontas tis parapano dimosieuseis tha to frontiso amesa kai afto psxnontas tin topiki agora apo aurio kiolas. Gia to Fagito isos kapoia dieukrinisi ... tha tin xeiastoume. giati to mono pou mas edosan einai ena koutaki pou periexei apoksiramenes garidoules... Kati perissotero isos apo auto ? O tropos lipsis einai me labida ? kai posi posotita mporei na anextei kai mexri pio simio sto stoma ths ?
Polles errotiseis .. Protimo pros to paron na tis grafo edo, apla giati mporoun oi apantiseis sas na fanoun amesa xrisimes kai se allous katoxous xelonitsas...
Den tha apogoiteuto idietera an den epibiosei oso oi ipoloipoi tis oikogenias (pou tis edosan kai to noma ,giati exo kaialla arketa zoakia pou frontizo kai gnorizo apo thnisimotites logo eksoxis.. alla niotho ipoxreosi na boithiso oso mporo giati einai opos eipate kai eseis mia zooula pou exei to dikeoma stin zoh opos oloi mas....
Euxaristo.

kotsos_007 είπε...

Χαίρομαι ιδιαιτέρως αν σε βοήθησα...
Εκτός απο την τοπική αγορά, μπορείς να κοιτάξεις και την περίπτωση της ιδιοκατασκευής, ίσως σου βγεί αρκετά πιό οικονομικό...
Ξέρω οτι είναι το κλασικό που δίνουν για τα χελωνάκια... Αλλα γράφω προτεινόμενες τροφές στο άρθρο... Όσο για το μέγεθος, όσο είναι το στόμα της χελωνίτσας... Γενικά είναι λαίμαργες οπότε καλό είναι να έχεις ένα όριο στην ποσότητα και την συχνότητα της τροφής της. Δεν χρειάζεται λαβίδα, μπορείς να της το προσφέρεις είτε με το χέρι σου είτε στην επιφάνεια της στεριάς ακόμα και του νερού την τροφή της... Οτιδήποτε χρειαστείς είμαι εδώ...

Unknown είπε...

H Diki mou Den Troei katholou... Isos giati akomi den blepei.. Dikaiologeite auto epidi einai se Xeimeria narki ? An nai ti prepei na perimenoume apo ena tetoio zoaki kata thn diarkeia autis tis fasis ? Oxi mono apo pleuras fagitou, alla genikotera kai me tin simperifora tis , thn kinitikotita tis ktlp... Xreiazete fos stin xeimeria narki ? h na exoume ftiaksi kai ena mikro katafigeio gia na min enoxloume kai na niothei etsi megaliteri asfaleia ? Exo apories... sorry alla exo neuriasei apo to petshop pou gia autous einai apla ena emporio... tha enoxlo sixna mexri na matho osa xreiazonte.. mono se esas brika antapokrisi kai gia na ftaso epsaxna ores sto diadiktio... Euxarsto pantos gia ola apo tin proti stigmi...

kotsos_007 είπε...

Εφόσον μπορείς είναι άσχημο για την υγεία του και για τον μεταβολισμό του να το αφήνεις να πέφτει σε χειμέρεια νάρκη... Ορθό θα ήταν να του προσφέρεις ότι είναι απαραίτητο απο θέμα στέγασης θερμοκρασιών και φως καθώς και ασβέστιο, ωστε να αποφεύγει την χειμέρεια νάρκη...
Καλό είναι να του τα κάνεις όλα αυτά και να το αφήσεις να επανέλθει απο την χειμέρεια νάρκη (αν έχει πέσει...).
Αφήνωντας το να πέφτει σε χειμέρεια νάρκη, επιβαρύνεις την υγεία του (σε περιπτώσεις ασθενειών δεν μπορεί να ληφθεί κάποιο μέτρο αν είναι σε χειμέρεια νάρκη), τον μεταβολισμό του καθώς του μειώνεις τα χρόνια και την ποιότητα ζωής του...
Συμπτώματα της χειμέρειας νάρκης (που ωφείλεται σε πτώση θερμοκρασίας) είναι η υπνηλία, η μειωμένη κινητικότητα, η άρνηση για τροφή καθώς και ο ύπνος-μόνιμος ύπνος...

Καλή τύχη με το ζωάκι σου και ότι χρειαστείς εδώ είμαστε...

Unknown είπε...

Kalispera kai pali.
Sas stelno se auto to Link Fotos tis xelonitsas na deite an yparxei beltiosi h oxi.---- http://dl.dropbox.com/u/7364614/Xelonitsa.zip
----
Exo kanei ola osa katanoisa kai mporousa sxetika me to peribalon tis. Einai pleon ena kanoniko enidrio.. Eixate dikio na to fitakso monos mou gia ligotero kostas. Pisteuo oti exo petixei tis sinthikes pou xreiazontai. To problima omos eksakolouthei. Den troei tipota kai auto me anisixei. To pet shop den mou edose kati epipleon gia fagito (ektos tis apoksiramenes garides) alla mou eipe gia komatakia kreas (se morfi kima), laxanofila & maroulofila, gia komatakia frouta... ktlp. logo oti einai apanfaga. Bebaia anagnorizontas to lathos na mou poulisoun ena arosto zoaki, mou xarisan kai mia mikri kokkino-magoulousa... thn opoia tha deite stis foto, kai h opoia apo thn proti mera se auto to peribalon kobei boltes me poli anesi, kai me onoma IVA. V=B sta ellinika.. H anisixia mas bebaia kai olos o dromos pou dianisame mexri tora, exei na kanei me tin mikri Moly. Mas sinestisan apo farmakeio to Farmako Tobradex, to opoio einai kortizonouxo. Efarmozoyme mia stagina se kathe mataki mia fora tin hmera.. To thetiko pou exoume dei einai oti pleon ksexorizoume tis sxizmes ton mation tis kai ligotero (elaxista)
prismena ta kapakia ton mation. Eseis pos ta blepete ?
Euxaristoume panta ek ton proteron mono kai mono gia to endiaferon sas...

Unknown είπε...

LATHOS LINK PHOTOs...
Signomi.. Exo kanei lathos sto link me tis foto.. Exo balei to palio... To neo einai ----
http://dl.dropbox.com/u/7364614/Xelonitsa1.zip
----
Kai pali signomi.....

kotsos_007 είπε...

Δεν μπορώ να διακρίνω καθαρά αν υπάρχει βελτίωση... Ωστόσο αν μου λές οτι διακρίνεις εσύ κάποια αποτελέσματα είναι ενθαρυντικό...
Ωστόσο είμαι πολύ χαρούμενος για την κατασκευή που βλέπω μιάς και μου φαίνεται αξιόλογη, ειδικά αν έχεις βάλει και τα μέσα τα οποία αναγράφονται στο άρθρο πιο πάνω...
Όσο για τις τροφές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, άν έχεις διαβάσει το άρθρο θα δείς οτι έχεις ποικιλία να δουλέψεις και προς θεού όχι κιμά και κρέας... Δεν υπάρχει λόγος...
Ωστόσο το καλύτερο που έχεις να κάνεις αυτήν την στιγμή είναι να συνεχίσεις την αντιβίωση που σου έχει προταθεί και να περιμένουμε να δούμε βελτίωση... Χαίρομαι άν όλα βαίνουν προς το καλύτερο...
Περιμένω νέα...

Unknown είπε...

Oi Phto einai ipsilis eukrinias me estaiasi Macro. Kanontas Zoom sta deis leptomereies. Gia to enidrio tora ...Einai ola mesa ektos pao to spot light. Pisteuo oti den tha xreiastei. akoma .. Isos otan megalosoun se kana 2-3 xronia kai ginei 10cm kai ano. An gnorizo kala to spot xreiazete gia na exoume ipsili thermokrasia 40C-50C se ena shmeio opou mporei na kathete h xelona kapoies ores epidi thn bohthaei sto peptiko tis sitima.. Sosta ? Mporei na apobei tragiki paralipsi otan einai akomi se toso mikri ilikia kai h trofi tis einai akomi nianiari ?
Oson afora ta ipolipa .. yparxei thermostatis stous 26C (thermometro eiani karfoneo stous 26c), Filtro katharismou to opoio filtrarei kai anadeyei to nero kai stin eksodo sximatizei me tin roh mikro kimatismo (kinisi sto nero - me fisouna pros ta pano), Asbestio sto nero meso katalilou ilikou (sxima axibadas apo pet shop) kai poli fos apo lampa UVA-UVB diagonia stin orofi tou enidrioy. Einai aerizomeno me tripes sto kapaki kai touli gia na min peftoun mesa entoma kai petaloudes pou kinigoun to fos. Ta tzamia einai kolimena me eidiki silikoni gia enidria (mi toxiki), Oi Petres kai ta xalikakia einai apo tin paralia, poli kala katharismena me piestiko nerou kai Brasmena se kauto nero, eno ta fita einai pseftika apo to petshop gia enidria. H Prosbasi sthn ksira gia ta xelonakia eiai omali kai exo mpouloseis pisteuo ola ta simia pou pithana na mporouse na pagideutei to xelonaki (analoga me tin efebretikotita tou). 3 meres to douleua kai eperna idees apo enidria gia xelones apo to Internet. Telos eksoterika eftiaksa mia ksilini ependisi se mauro xroma gia na mporei na teriaksei me ena 2o Enidrio pou exo ston idio xoro megalitero me Xrisopsara... Exei ginei kali doulitsa... Ftanei na zeisei kai h Moly na to xarei. Gia autin egine.....

Unknown είπε...

Kalispera kai pali... Dystixos simera to proi h mikri moly mas afise. Den ta katafere. An kai eixame dei simptomata beltiosis sintoma diapistosame pos htan tifli. Arxise na ksexorizei dila-dila ta blefara tis, alla apo mesa den eixe telika matakia. Htan kati alokoto & aspro. Parolo pou prospathisa me xamomili kai me mia mpatoneta na to kathariso prosektika kai me apales kiniseis fenontan stathero kai simpages pano sto perigrma to mation. auto pou mas edose tharos htan oti ksipnise apo tin xeimeria narki kai edixne kinitiki alla xoris na kserei pou pigenei. Prospathouse sinexos na katharisei na matakia tis me kiniseis ton xerion tis alla auto pou kataferne htan na ta matonei giati apla den eixe. Den ksero ti thn efere se auti tin katastasi, isos na htan etsi para poli kairo prin erthei se mas. Eksakolouthouse na min troei tipota kai malista stin prospatheia mas na tin taisoume, to fagito emene sto stoma tis xoris na kanei kamia prospatheia na to katapiei kai stin sinexeia me tis kiniseis tis na to aferei teleios. Simera to proi me lipi mou bazontas, tis ofthalmikes stagones paratirisa oti den antidra katholou. kai ..... auto htan. Stenxorithika arketa... Sta paidia mou eipa oti exei paei sto xristouli gia na tin kanei kala. H ginaika mou eniose to idio me mena. Den ksero an prospathisa toso oso eprpe. H Boithia sas, htan oti to politimotero pou mporousa na exo apo to mhdeniko pou pira apo to petshop. Ta exo ksanazhsei auta ta sinesthimata arketes fores kai me alles psixoules sto parelthon. Alla opos kai na exei einai odiniro sinaisthima... Euxaristo pantos gia ola. Sas sinxero gia auto to site kai na sinexisete to ergo pou me tosi megalopsixia prosferete. To Link sas to proteino pantou anepifilakta... Den tha xathome bebaia mias kai simera to enidrio mas sinexizei na filoksexei 2 xelonakia thn IVA apo prin & thn DOLY apo simera... tha sas stilo fotografies me ta katorthomata tous. Euxaristo.. !!!

kotsos_007 είπε...

Αρχικά θα πώ οτι λυπάμαι...
ΑΛΛΑ! Αρχικά θα πρέπει να αισθάνεσαι υπερήφανος μιας και οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το καλό των ζώων που αγοράζουν δίχως γνώσεις και δίχως καμία ευθύνη απο τα πέτ σόπ να υπάρξει η αντίστοιχη ενημέρωση είναι πολύ λίγοι...
Μπράβο σου που μπήκες στην διαδικασία να μάθεις το πώς και το τί και όχι απλά να επαναπαυθείς με ένα άρρωστο ζωάκι που πάει για αλλού... Επίσης το γεγονός το οτι πήρες άρρωστο ζωάκι, είναι δική σου ευθύνη και να μην το ξανακάνεις και θα σου εξηγήσω αμέσως τον λόγο... Όταν τα πέτ σόπ προσφέροντας άσχημες συνθήκες στα ζώα τους βλέπουν οτι αρρωσταίνουν αλλα υπάρχει κόσμος που θα τα αγοράσει... Δεν θα κάνουν τπτ... Άν όμως όλοι όσοι πάνε αγοράζουν τα υγειή ζωάκια και τους μένουν τα άρρωστα.. Τότε θα μπούν σε μία διαδικασία να τους δώσουν συνθήκες απαραίτητες για την σωστή διαβίωση τους, ωστε να πουλιούνται και αυτά ή καλύτερα να μην υπάρχουν άρρωστα ζωάκια... Αλλά όσο υπάρχει ο φιλέσπλαχνος και φιλότιμος άνθρωπος τόσο δεν θα διορθώνονται τα πράγματα ;-)
Δεν στα λέω να σε κατηγορίσω απλά στα λέω να ξέρεις τι να κοιτάς και σε καμία περίπτωση να ρίχνεις τις ευθύνες επάνω σου... Δεν είσαι μεσσίας, μπήκες στην διαδικασία να πάρεις ένα άρρωστο ζώο και να προσπαθήσεις να το κάνεις καλά ενώ ήταν καταδικασμένο, ακόμα και που του έδωσες ότι καλύτερο δεν τα κατάφερε... Δεν υπάρχει καμία ευθύνη... Το συναίσθημα πίστεψε με το ξέρω πάρα πολύ καλά...
Σε ευχαριστώ και εγώ πάρα πολύ και πίστεψε με και εγώ ότι λέω και ότι κάνω εδω μέσα το κάνω μόνο απο την αγάπη μου και την ασχολία μου... Μπορεί να μήν είμαι ο μάστερ μιάς και υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν μυριάδες περισσότερα... Αλλα ότι έχω και μπορώ το δίνω...

Σε ευχαριστώ και να χαίρεσαι κ να προσέχεις τα άλλα 2 χελωνάκια σου...

Unknown είπε...

Kalispera....
Opos dixnei h katastash tha eimai olo erotiseis kai apories.
Simera to mesimeri pratisrisa ston laimo ths IVA mia perioxi pio aspri apo to upoloipo desrma tis. Dixnei epifaniaki kai moiazei me derma pou exei exei papoudiasei... opos simbainei kai me mas otan exoume ta xeria mas poli ora mesa sto nero. Prospathisa me mia mpatoneta na do an afereite. Den afereite. Mexri tora meta apo 4 ores peripou auto dixnei na megalonei. Ksekinise apo to simio pou einai o kokini boula tou laimou kai dixnei na epektinete perimetrika to laimou ekei pou zaronei to derma tis otan kribete to kefali tis. Na anisixo ? An nai ti einai ? Pos prepei na to antimetopisoume ? Mporei na kolisei kai h DOLY to idio pou einai mazi tis ? Sto link tha deite me Zoom to simptoma !! To Link einia :
----
http://dl.dropbox.com/u/7364614/IVA_100_3281.zip
----
Euxaristo....

marigianna είπε...

costas:Exo ena xelonaki ena mina tora...to exo mesa se ena mpol arketa megalo,se simio me fos alla den peftoun aktines iliou pano...episis mia kokkini lampa gia thermansi.Itan genika kinitiko etroge kanonika kai me skliro kabouki.To afisa 3 meres epidi elipa alla ksexasa anoixti tin kokkini lampa.Girisa kai to brika se kaki katastasi,to nero eixe piasei mouxla kai o thanasis(xelonaki) gia kanena tetarto itan mesa sto kabouki akinitos.meta apo ligo to ebala se katharo peribalon arxise na troei mono tou kai na kinite opos prin,ta matia tis kai ta routhounia einai pentakathara.To mono problima einai oti to kabouki tou exei malakosei ligo stis akres.Den tou exo dosei asbestio pote paramono kati san skoulikakia apoksiramena tou emporiou.fantazomai oti exei elipsi asbestiou...Pera apo to na doso asbestio ti allo mporo na kano...kai me ti mporo na kathariso to kabouki pera apo nero?euxaristo...

Ανώνυμος είπε...

GIA!EXW MIA XELWNA 2,5 ETWN PERIPOY ALLA DEN EXEI MEGALWSEI POLY...THA MEINEI ETSI H YPARXEI PERIPTWSH NA MEGALWSEI ME TA XRONIA?

kotsos_007 είπε...

Χρόνια πολλά, καλή χρονιά... Μεγαλώνει αργά και σταθερά...

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας .Καλή χρονιά και χρόνια πολλά. Εχω αγοράσει 2 νεροχελωνάκια .Το ένα τρεφεται κανονικά με τα γαριδάκια και κολυμπάει στο νερο κάθε πρωί . Το άλλο όμως κοιμάται συνεχώς κινείται βέβαια στον ύπνο του και καταλαβαίνω πως είναι ζωντανό . Επίσηςδεν τρώει καθόλου .Τι να κάνω????

Ανώνυμος είπε...

kalhspera kotso...!!8a h8ela na se rwthsw kai gw kati....exw mia xelwnitsa edw kai 2 xronia....se xelwniera tis rixnw garides..kai liga laxanika...alla apo sumplhrwmata tpt...alla einai ugiestath...8a mporouses na m peis ti prepei na parw...apo sumphrwmata...?oti xreiazetai...akoma opws s eipa thn exw se xeliwniera...an thn vgalw apo kei kai thn valw se enudreio gualino me olo ton eksopismo...p prepei den 7a thn epeireasei h allagh perivallontws...?den 8elw na pa8ei kati...kai kati akoma 8elw na parw kai 8ermostath..giati to nero einai arketo drosero mporw na pw...kai kserw opws exeis [ei kai su oti h 8ermokrasia prepei na einai 25 me 30...emena einai polu xamhloterh...an valw 8ermostath den 8a thn ephreash h ksafnikh allagh ths 8ermokrasias tou nerou?....se rwtaw tosa polla giati 8elw na kserw prin kanw kapoia kinhsh...mhn kanw kana ka8os...an mporouses na apanthseis 8a me ekanes megalo kalo...euxaristw...

Ανώνυμος είπε...

xairetw kai sas sygxairw gia thn prospa8eia. parathrhsa oti i xelwnitsa mou katw apo to mprostino dexi tis podaraki exei vgalei kati san pyon kai den mporei na to vgalei e3w apo to kavouki,to opoio se ekeino to shmeio exei ginei kafeti.parola ayta, to nero tis allazetai kai apoxlwriwnetai mera para mera. promi8eytika apo to petshop stagones, omws den me enhmerwsan ka8olou.pws efarmozontai kai ka8e pote?episis, yparxoun meres pou den dexetai na faei...na dokimazw na tin taizw sto xeri, h kapoia sugkekrimeni wra tis hmeras?

kotsos_007 είπε...

Θα ήταν κατατοπιστικά περισσότερα στοιχεία, όπως την ηλικία της, τί σταγόνες σου δώσανε, αν φαίνεται σαν φουσκαλίτσα-απόστημα, σε τι ενυδρείο βρίσκεται και ο φωτισμός που της έχεις, και κάθε πότε την ταίζεις... Πολλές ερωτήσεις αλλα απαραίτητες ωστε να βγάλω ορισμένα συμπεράσματα, μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου ακόμα και στο e-mail μου...

eva είπε...

zhtw suggnwmi gia tin asafeia kotso! loipon to kavouki tis xelwnitsas mou einai diametrou 3 cm peripou,opote upo8etw pws einai akomi arketa nearh. logw tou oti mou tin eferan ws dwro (eimai kata tis xrhshs twn zwwn ws 'paixnidia',kai gi auto to logo hmoun arnhtiki), den exw tin oikonomiki dunatotita na agorasw akomi enydreio.par'ola ayta einai pleon upo tin euthini mou, kai 8a kanw oti pernaei apo to xeri mou gia na tin voithisw.to enydreio pou mporesa na promitheutw einai 4l kai diamorfwsa kapoia steria me petres pou evrasa gyrw stis 4 fores.8ermostati kai lampa akomi den exw agorasei kai den 3erw pou mporw na vrw. (sto monadiko pet shop tis perioxis den eixan idea, pera apo tis aples xelwnieres). oi stagones pou mou edwsan afou eidan ti xelwna mou einai oi revit tis dajana,kai to water conditioner tis aqua plus, enw mou eipan pws den xreiazetai tipota allo(!) pera apo 2 apoksiramenes garidoules, mia fora ti mera. elpizw na sou edwsa na katalaveis kotso mou... 8a h8ela na mou peis episis apo ti eidous magazia mporw na promi8eutw ton aparaitito e3oplismo, kapoia timh, ka8ws kai an mexri stigmis kanw kapoio la8os sti frontida ths xelwnitsas mou.kai pali sugxarhthria gia thn prospa8eia sou,pou pragmatika ksexwrizei.

eva είπε...

episis sto podaraki tis den fainetai kati san fouskalitsa,alla ena aspro pragmataki (kapoios mou eipe oti mporei na prokeitai gia mukhta) pou arxizei kai e3aplwnetai sto katw meros tou kavoukiou pisw apo to podi.ta matia tis kai genikws i orasi deixnoun fysiologika, opws prose3a.kai pali eyxaristw

kotsos_007 είπε...

Συγνώμη για την καθυστέρηση...
Βασικά το να μην βρίσκεται μέσα στα πλαίσια των συνθηκών διαβίωσης της είναι λάθος, οπότε η όλη κατάσταση είναι λάθος... Δυστυχώς είναι ζώα τα οποία έχουν ανάγκες που ΠΡΕΠΕΙ να καλυφθούν για την σωστή διαβίωση τους... Ένα ενυδρείο 80 λίτρων κατάλληλα διαμορφωμένο με στεριά και θερμοστάτη καθώς και με τις απαραίτητες λάμπες είναι αναγκαίο... Άν δεν βρίσκεσαι στην θέση του να μπορέσεις να την συντηρήσεις μπορώ να βρώ να την χαρίσεις κάπου που μπορώ να εγγυηθώ για την άψογη διαβίωση της... Ωστόσο άν είσαι διατεθιμένη να την κρατήσεις, μπορώ να σου προτείνω λύσεις για να κατασκευάσεις ή να αγοράσεις εξοπλισμό για την χελωνίτσα... Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου είτε στο e-mail: kotsos_007@yahoo.gr
είτε στο msn: kotsos_007@hotmail.com
Για να τα πούμε πιό αναλυτικά για τις συνθήκες και το τί μπορούμε να κάνουμε...
Ελπίζω να βοηθάω...

Ανώνυμος είπε...

gia soy kosta! tha ithela na se rotiso kai ego kati sxetika me to xelonaki moy. to eixa kato sto patoma kai katalathos den to prosexa eki poy perpatoysa kai to psilo patisa kai toy ekana zimia. to kelifos toy [ena mikro meros] stin pano meria pano apo thn oyra egine sxetika malako. einai sovaro ayto? mporei na ftiaxi?

Ανώνυμος είπε...

Για σας,
έχω μια χελωνίτσα εδώ και κάμποσο καιρό.Όταν την πρωτοπήρα ήταν υγειέστατη,ενώ την τελευτέα εβδομάδα έχει αρχίσει να μαλακώνει το καβούκι της,και αρχίζω να ανισυχώ.Επιδεί δεν βγάζει ήλιο τώρα τελευταία,δεν μπορώ να την βγάζω να λιάζεται...δεν έχω ειδική λάμπα και κάνω ότι μπορώ με την λάμπα γραφείου μου.
Μπορεί να εξελιχτεί σε κάτι σοβαρότερο?:(

Κατερίνα από Κρήτη.

Ανώνυμος είπε...

γειαα..εχω μια νεροχελωνα εδω κ 3 μηνες και εδω και 3 εβδομαδες εχει βγαλει στο καβουκι τησ γλιτσα(αυτο το πρασινο )... αυτο γιατι βγηκε? τησ αλλαζω νερο 2 φορεσ την εβδομαδα.... εντωμεταξυ προσπαθω να την καθαρισω με ενα σφουγγαρι κ δεν καθεται ,μαλλον την ποναει... τ να κανω?

kasto είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
kasto είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
kasto είπε...

Καλησπέρα

έχω μια χελώνα εδώ και ένα χρόνο που την βρήκα πεταμένη σε έναν ακάλυπτο (αρσενικία-ηλικία δεν ξέρω)
στην αρχή την είχα σε χεώνιέρα αλλά μετά είδα από το ίντερνετ ότι θέλουν περισσότερη φροντίδα. Έτσι του πήρα ένα ενυδρίο με φίλτρο, ένα νησάκι που ανεβοκατεβαίνει με την στάθμη του νερού και ένα σπότ αλογόνου.
φαίνεται υγιής προς το παρόν και δεν έχω δει μύκητες (θα ήταν πιο εύκολο αν υπήρχαν καποιες φωτό με τις αρώστιες αν είναι αυτό δυνατον)
Το θέμα είναι ότι την ταϊζα πολύ...κάθε μέρα (όταν την βρήκα το καβούκι της ήταν 6 εκ. τώρα είναι 13 εκ.!!!)
(όλα τα site έγραφαν μόνο "όσο μπορεί να τρώει σε ένα τέταρτο")
στο δικό σου blog είδα 2 φορές την ευδομάδα και τώρα την ταίζω μία φορά μέρα παρα μέρα μέχρι να της το φτάσω στις 2 φορές. πες μου αν είναι γρύγορη αυτή η αλλαγή γιατί την βλεπω και τρελαίνεται.
-πόσο τελικά να της δίνω:
-το ασβέστιο (σε σχήμα χελωνας κλπ.)που βάζουμε μέσα στο ενυδριό και λιώνει μόνο του δεν είνει καλο;
-το σπότ αλογόνου δίνει UVA-UV;(έτσι έγραφε σε ένα site)
-η θερμοκρασία του ενυδριου ειναι 30c κάτω από τη λάμπα αλλα το νερό του κυμαίνεται στου 20c. πρέπει οποσδήποτε να πάρω θερμοστάτη;
-τη βρομιά που πιάνει να την καθαρίζω; (έγραφε ένα παιδί οτι το κάνει με μπατονετα :)

έγραψα πολλά

ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

emena gia sxedon 1mhna tous evaza trofh alla den trogane enw prin trwgane kanonika!!! twra h mia apo tis duo exei koimithei kai den ksupnaei me tipota ti na kanw? exei pethanei h aplws koimatai??

evi είπε...

Γειά σας...εχω ενα χελωνακι 12 χρόνια, τον τελευταίο καιρο δεν τρώει, μένει σχεδον ακίνητη και δυστυχώς πρόσεξα οτι σε ένα σημειο το καβούκι της μαλάκωσε και κατι περίεργο συμβαίνει με τα μάτια της εχουν μείνει ανοιχτά σαν κοκαλωμένα και ανοιγει συνεχώς το στόμα της.Μήπως δυσκολευεται να παρει αναπνοη?Την έχω σε πλαστικη χελωνιέρα και δυστυχώσ το μόνο ποθ εκανα γι αυτήν ήταν να τησ αλλάζω το νέρο και να τησ ριχνω τροφή.Αυτα μου ειπαν οτι χρειαζεται και λάθος μου μεγάλο που δεν το έψαξα περισσότερο.
Αν μπορείτε να μου πειτε τι μπορώ να κανω τώρα,τι βιταμίνεσ χρειάζεται κλπ.Δυστυχωσ στην περιοχη που μένω δεν υπαρχει κτηνίατρος.Θα ηθελα πολυ τη βοηθεια σας.Ευχαριστώ πολυ

evi είπε...

Γειά σας..έχω ένα χελώνάκι 12 χρόνια σε μια πλαστική χελωνιέρα αλλαζοντάς της το νερό και ριχνοντας τροφή.Αυτα τούλαχιστον μοθ είπανε και λ΄΄αθος μοθ που δεν το έψαξα παραπάνω παρα μονο τ΄ςρα που ειναι άρρωστη.Δυστυχως εχει σταματήσει να τρώει,εχει γινει πολυ αργη στισ κινισεις της,μπορει να καθεται ακινιτη αρκετες ωρες.Πρόσεξα το καβουκι της οτι μαλακωσε σε ενα σημείο και τα ματια της ειναι συνεχεια ανοιχτα,χωρις να τα κουναει και φαινονται σαν να εχουν ξεραθει.
Θα ηθελα να μου πειτε τι πρέπει να κανω, τι βιταμινεσ να παρω κλπ. και πως μπορω να καταλαβω αν εχει δυσκολια στην αναπνοη.Στην περιοχη ποθ μένω δεν υπαρχει κτηνιατρος.Θα ηθελα πολυ τη βοηθεια σας.
Ευχαριστώ πολυ.

kotsos_007 είπε...

Ζητώ συγνώμη λόγω έλλειψης χρόνου και κάποιων προβλημάτων θα έχετε τις απαντήσεις σας σύντομα...

Ζητώ συγνώμη και ευχαριστώ για την κατανόηση...

Αντωνιάδης Κωνσταντίνος,
Μπορείτε για άμεση επικοινωνία σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού να τηλεφωνήσετε στο 6982749597.

Ανώνυμος είπε...

h xeloniera mas einai arketa megalh se mhkos kai platos alla einai se upsos molis 8 ekatosta kai vazoume nero 4ekatosta!!! einai arketo h theloume enudreio?? ta enudreiakia kanoune??

Ανώνυμος είπε...

κοτσο εχω 2 χελωνες και οι 2 εχουν ασπακια στο καβουκι και τα ματια εχουν κλεισει τι μπορω να κανω να παρω καποιο φαρμακο και ποσο θα κοστισει ???? σε ποση θερμοκρασια να εχω το νερο παρακαλω απαντησε ειναι ολι σημαντικο ευχαριστω

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!!!ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΛΙΣ ΑΠΕΚΤΗΣΑ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΝΕΡΟΧΕΛΩΝΑΚΙ.ΔΙΑΒΑΣΑ Τ ΠΑΡΑΠΑΝς ΑΡΘΡΟ ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ.ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΕΧΩ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΚΑΙ ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΗΠΩΣ ΝΙΩΘΕΙ ΜΟΝΑΞΙΑ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΩ?ΑΚΟΜΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΝ ΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΒΑΖΩ ΣΤ ΝΕΡΟ 2 ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ Τ ΚΕΛΙΦΟΣ(ΕΤΣΙ Μ ΕΙΠΑΝ ΣΤ PET SHOP)ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ?ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ..ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΩ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΔΝ ΕΧΩ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΛΕΚΑΝΑΚΙ ΜΕΣΣΑΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ.ΔΝ ΕΧΩ ΟΜΩΣ ΟΥΤΕ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΟΥΤΕ ΤΠΤ ΤΕΤΟΙΟ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΛ ΓΙΑ ΤΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ¨)

Ανώνυμος είπε...

kotso καλησπερα ειμαι η Ολγα..την προηγουμενη βδομαδα απεκτησα και γω 2 χελωνακια πολυ μικρα που μου τα εκανε δωρο το αγορι μου απο ενα παζαρι..μου τα εφερε μεσα σε μια χελωνιερα απο αυτες τις πλαστικες..εγω δεν ειχα ιδεα απο χελωνες και ετσι αρχισα να διαβαζω..γιατι και η μια απο τις δυο ειχε και πρισμενα ματακια κλειστα και ουτε ετρωγε ουτε τιποτα..ετσι επεσα στη σελιδα σου..και εκανα ολα αυτα που επρεπε..ενυδρειο θερμοστατη φιλτρο λαμπα..πρωτεινες κολυριο..κτλ.σιγουρα πολυ καλυτερα!! και το χελωνακι το αρρωστουλικο το πηγα στο pet shop που τα πηρα ολα αυτα και τις εριξε κολλυριο το παιδι που για καλη μου τυχη ηξερε απο χελωνες..τις ανοιξε το ματι και τις εριξε μεσα κολυριο..και την επομενη μερα και τα ματια της ανοιξε..και εφαγε και ζωηρεψε και ολα τελεια..τωρα εχω μερικες αποριες που ξεχασα να ρωτησω και το παιδι απο την χαρα μου...οι αποριες μου ειναι οι εξεις: ok τον θερμοστατη τον εχω συνεχεια ανοιχτο..το φιλτρο?? να το εχω συνεχεια ανοιχτο??την λαμπα?? καθε ποτε πρεπει να την ανοιγω?? να σου πω οτι η δουλεια μου ειναι τετοια που λειπω και 12 ωρες απο το σπιτι.8πμ - 8μμ..σε παρακαλω λυσε μου τις αποριες γιατι θελω το καλυτερο για τα χελωνακια μου!! σε ευχαριστω!!

gamatiii είπε...

καλησπερα! εχω ενα χελωνακι εδω και 8 μηνες.του αλλαζω καθε 3 μερες το νερο του,του βαζω τις σταγονιτσες για το χλωριο και το ταιζω με 10 γαριδουλες 1 φορα την μερα.θερμοστατη και φιλτρο δεν εχει αλλα το νερο του ειναι συνεχεια καθαρο και η θερμοκρασια μια χαρα του νερου ικανοποιητικη.εχει ειδικο βραχακι απο πανω να ανεβαινει.την τελευταια βδομαδα ομως μου καηκε η κοκκινη λαμπα που ειχα πανω απο το ενυδρειο του και σκεφτηκα να μην την αντικαταστησω μιας και ο καιρος ειναι αρκετα ζεστο πια.γυρισα ομως το απογευμα στο σπιτι και την ειδα σε μια μερια με τα ποδαρακια του και το κεφαλι εξω απο το καβουκι του οπως και τα ματακια του ανοιχτα.τα ματακια του δεν ειναι πρισμενα,δεν εχουν τσιμπλες,το κελυφος του ειναι σκληρο και γενικα μεχρι τωρα εδειχνε υγιεστατο και ζωηρο χωρις κανενα σημαδακι πανω του! σας παρακαλω βοηθηστε με και πειτε μου τι εχει παθει,δεν θα αντεξω να το χασω!

Ανώνυμος είπε...

gamatiii τι εγινε τελικα με το χελωνακι σου?? η ολγα απο πανω ειμαι...ο κοτσος δεν ξερουμε ποτε θα απαντησει...παρτον τηλ καλυτερα...το εχει γραψει καπου πιο πανω....

gamatiii είπε...

pethane to epomeno prwi....ena apogevma emeine mono tou kai to vrika etsi...den mporw na katalavw ti sinaivike..to idio prwi to afhsa mia xara kai genika itan zwiro,ugies kai etrwge kanonika...an kserei kapoios apo ti to epathe as mou pei,na mathw toulaxiston ti eftaige kai an tou ekana egw kako :(

Ανώνυμος είπε...

κριμα μωρε....ειλικρινα δεν ξερω τι μπορει να επαθε...η λαμπα η κοκκινη που σου καικε τη καμπα ηταν??? ακτινοβολιας?? αν και δεν νομιζω απο απο αυτο...

kotsos_007 είπε...

Παιδιά επαναλαμβάνω οτι λόγω φόρτου και έλλειψης χρόνου δεν προλαβαίνω να διαβάζω όλα τα μηνύματα και να ποστάρω... Ζητώ λίγο κατανόηση και όπως είπε η φίλη μου η Όλγα μπορείτε όπως έκανε και αυτή να με πάρετε ένα τηλέφωνο στο 6982749597 (what's up)!
Ή στο msn: kotsos_007@hotmail.com
Ακόμα και ένα e-mail στο kotsos_007@yahoo.gr
Άν και ο πιό διαπιστωμένος τρόπος να μπορέσω-καταφέρω να σας απαντήσω είναι το τηλέφωνο...!
Ευχαριστώ...!

gamatiii είπε...

nomizw nai.mou tin efere to agori mou pou kserei apo xelwnakia.eperne leei apo kei oti xreiazetai apo to fws tou iliou kai gia na megalwnei to kelufos tou kai tetoia,den itan mono gia na zestainete diladi.tespa den katalavainw ti epathe.sou lew mexri to prwi pou efuga apo to spiti itan ugiestato kai opws kathe mera.twra ti to peirakse kai to vrhka etsi to vradu den katalavainw.egw nomiza oti xtipise kapws mias kai otan akoumpousa ta podarakia tou antapokrinotan enw sto kefalaki tou oxi,den mporouse na to kounisei.alla mou eipan pws den egine kati tetoio.ti na pw...

elissaios579 είπε...

egw exw 2 neroxelones kai h arsenikh exei to deksi ths magoulo prismeno edw kai merikes vdomazes kserete pos mporo na to antimetopiso?

elissaios579 είπε...

egw exw 2 neroxelones kai h arsenikh exei to deksi ths magoulo prismeno den ksero apo th proerxete malon apo ta garizakia pou tous zouno ama kserei kapios as mou stilei email...
elissaios579@hotmail.com

Ανώνυμος είπε...

dokimh

Ανώνυμος είπε...

exw 2 neroxelones kai h mia exei prismeno to deksi ths magoulo kserete apo th einai ayto.. ama kserete enoimerosteme sto email m...
elissaios579@hotmail.com

Ανώνυμος είπε...

γεια σας.Εχω εδω και 1 χρονο ενα μικρο χελωνακι. το ειχα παρει απο ενα πετ σοπ. Αλλα ενω στην αρχη ολα ηταν μια χαρα τωρα δεν τρωει, δεν κολυμπαει, και παρατηρω μια δυσκολια να ανοιξει τα ματια της.Στεναχωριεμαι πολυ γιατι ειναι κριμα!! Νομιζω πως εχει πεσει σε χειμέρια ναρκη...Πωσ μπορω να την "ξυπνησω". (εχω θερμοστατη, φιλτρο, πετρα να λιαζετε και αρκετο νερο και χωρο να κολυμπαει)

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα,έχω δύο χελώνες (περίπου 7-8 χρονων) και μέχρι τώρα δεν ήξερα πως έπρεπε να τις έχω σε ενυδρείο. Ηθελα να σε ρωτήσω πιο είναι το μεγεθος του ενυδρείου που χρειάζονται. επίσης η μια απο τισ χελώνες μου έχει βγαλει ένα άσπρο σημαδι στο κεφάλι της.. Πως μπορώ να το αντιμετωπισω??

Ανώνυμος είπε...

Έχω μια χελώνα νερού 2 μήνες. Τα μάτια της είναι κλειστά και δεν κουνιέται καθόλου. Μήπως έχει πεθάνει?

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα παιδια, το ιδιο προβλημα το ειχα και εγω με την νεροχελωνα και η λυση που επιασε ειναι μια ΚΑΡΟΤΟ ΚΟΜΜΕΝΟ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ τιποτε αλλο. Αρκει η χελωνιτσα να τα φαει, εαν δεν τα τρωει να την βοηθεισετε εσεις. καλη επιτυχια στο προβλημα.....

Ανώνυμος είπε...

παιδεια θα παρω και εγω μια χελωνα ξρεται ποσες περιπου γαριδουλες να τησ δθνω την ημερα

Ανώνυμος είπε...

hi...Kotsos exo mia erotisi, ego eimai apo tin kipro,exo 2 xelones megales kai 4 mikres 8elo na promi8efto me trofes xima, gnorizis pou mporo na vro kai posa peripou stixizoun???

Βασω είπε...

εχω ενα χελωνακι εδω και 2-3 εβδομαδεσ το εχω στην χελωνιερα αλλα την ημερα σε φωσ ηλιου και το βραδυ κατω απο την λαμπα μου και 2 φορεσ την ημερα αλαγμα νερου ( το εχω σαν βασιλια) αλλα δεν τρωει ΤΙΠΟΤΑ ( δεν ξερω αμα φτεει το οτι ειναι απο πανυγιρι) του ειχα κατι γαριδουλεσ σε φακελακι τισ αλαξα και πηρα απο το pet shop κατι αλλεσ σε κοκκινη συσκευασια παλι δεν τρωει επισησ κοιμαται συνεχεια τι να κανω?

Βασω είπε...

α! επισεισ μπορει να μην τρωει αλλα που και που βρισκω λιγα κακακια μεσα στην χελονιερα σε παρακαλω πεσ μου τη να κανω γιατι ανησιχω και δεν θελω να πεθανει ηδικα απο την πεινα δεν το θελω αυτο σε παρακαλω ( αμα εχω ορθογραφικα λαθη συγνωμη 11 ειμαι και δεν ειμαι απο τισ καλητερεσ στην ορθογραφια)¨p

Ανώνυμος είπε...

Kalispera exw ena neroxelwnaki apo ton fevrouario....panta me ''kynhgoyse'' mesa sto enydreio tou gia na faei...k molis erixna to faghto etrexe k dn to prolavaina...edw k merikes meres omws dn trwei....oxi oso etrwge....:/ px toy rixnw tis garidoyles alla dn paei na faei..ti mporei na ftaei!!anhsyxw.... :(

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα..εχω τρεισ νεροχελωνεσ σε ενυδριο 80 λιτρων...μπορει να δημιουργιθει καποιο προβλημα? ειναι ενος ετους.

elli είπε...

kalispera...exw mia veroxelwnitsa tin opoia tin vrika kuriolektika sto dromo mesa s mia guala se athlia katastasi.akoma den tis exw parei enudreio k tin exw mesa se mia megali tetragwni guala.tis allazw kathe mera to nero,tis rixnw k stagones vitaminwn k trofi mia fora tin mera.pleon mporw na pw pws trwei kanonika k ta matakia tis einai kathara.einai mallon arseniki k 6,5 ek.poso mporei na einai i ilikia tis?pws mporw na tis prosferw ena fusiologiko gia ekeini perivallon?euxaristw polu

Ανώνυμος είπε...

kalhspera... 8elw na ma8w poses fores thn mera prepei na trwei mia xelwna k poses garides thn fora...

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε
8a sou dwsw thn apanthsh sto erwtma sou...egw stis dikes moy xelwnes dinw 2-3 garides thn hmera sthn ka8emia sunh8ws meta ton upno...tote einai pio peinasmenes dokimase to kai esu...1 to prwi,1 to meshmeri kai 1 to bradu kai ama th deis na dagkwnei mesa sto nero dwsths kai allh!!

mtraganou είπε...

Γεια σου!
μου έφεραν δώρο πριν 2 μήνες ένα χελωνάκι,τον Τσάκο, απλά πριν 3 εβδομάδες περίπου μαλάκωσε το πίσω μέρος του καύκαλου και παρόλο που πήγα στο πετ σοπ και πήρα σταγόνες δεν έχει αλλάξει τίποτα...το ξαναπήγα σήμερα και μου είπε οτι δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο απλά να επιμείνω..απλά με ενημέρωσε ότι είχε και η ιδιοκτήτρια του πετ σοπ χελωνάκι και όταν μαλάκωσε το καύκαλο του πέθανε και έχω στενοχωρεθεί πολύ...τι άλλο μπορώ να κάνω?

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας,εχω μια απορια και θα ηθελα καποιος να μου δωσει μια απαντηση,προσφατα πηρα ενα ενυδρειο 100 λιτρων και εχω 3 χελωνακια,με στερια βαθος 17 εκατοστα θα ηθελα ομως να ρωτησω αν το νερο πρεπει να ειναι σε μια συγκεκριμενη θερμοκρασια γιατι το βραδυ που περασε εκανε πολυ κρυο και το επομενο πρωι βρηκα μια χελωνα ψωφια και λεω μηπως παγωσε το βραδυ...σας παρακαλω ας μου δωσει καποιος μια απαντηση...

Ανώνυμος είπε...

να ρωτησω κατι λιγο ασεχτο...πως καταλαβαινουμε αν η χελωνα/νες εχουν πεσει σε χειμερια ναρκη??

εμμα είπε...

Γεια σας,ειχα δυο χελωνακια αλλα πεθαναν το ενα ειχε πολυ μαλακο καβουκι και το αλλο δεν μπορουσε να δει.Τωρα εχω ενα χελωνακι και απο την αρχη που το πηρα ηταν μια χαρα ζωντανο ζωντανο αλλα τωρα που ηρθε ο χειμωνασ δεν κουνιετε πολυ αλλα αν το κουνουσα καπωσ αντιδρουσαι εδω και μαι εβδομαδα ομωσ καθεται σε μια γωνιτσα και δεν κουνιται καθολου (σκευτηκα οτι ειναι σε χειμερη ναρκη )και αν το κουνισω καπωσ δεν κανει τιποτα,μετα νομιζα οτι εχει πεθανει αλλα ουτε μυριζει ουτε φαινεται νεκρο δεν ξερω τι να κανω...σας παρακαλω παρα παρα πολυ αν μπορειτε πειτε μου τι να κανω και βεβαια αν σας περισεπσει χρονοσ ...οποιοσ αλλωσ ξερει ασ μου πει αν μπορει..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ εμμα

Ανώνυμος είπε...

Να ρωτήσω , κατά την διάρκεια της χειμερίας νάρκης η χελώνα βρίσκεται μέσα στο νερό σωστά? Δν πρεπει να βγαίνει έξω για να μην μαλακώσει το καβούκι της???

Ανώνυμος είπε...

kalimera exw mia xelona edo k 6 xronia se enidrio me 8ermostati edw kai ena mina exi stamatisi na troi tin klasiki trofi pou tis dinw(stikakia)eno edixne na tis aresi i sigekrimeni idietera k etroge ka8e mera tris fores tin mera episis san lixoudia tis edina apoxiramenous grilous k psaria k tis aresan poli ala oute afta troi.einai kati anisixitiko?euxaristw ek ton proteron!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα και καλή χρονιά! Εχω ενα χελωνακι απο και τις 2 τελευταιες μερες ειναι ακινητο με κλειστα τα ματια και τα χερακια του και το κεφαλι εξω απ το καβουκι! Πως μπορω να καταλαβω αν ψοφησε η αν επεσε σε χειμερια ναρκη? Γενικα φαινοταν υγειης και τοβ τελευταιο καιρο δεμ ετρωγε πολυ, θεωρησα πως ηταν λογω τογ οτι θα επεφτε σε χειμερια να ναρκη! Αν μπορεσεις να με βοηθησεις θα ειμαι ευγνώμων! Ευχαριστώ εκ των προτέρων! !

Ανώνυμος είπε...

γειά σου kotso007.Εχω ενα πρόβλημα.Η χελώνα μου έχει ένα κόκκινο σημάδι πάνω στο κεφάλι της,και δεν ξέρω τι είναι αυτό.Μήπως έχεις ιδέα τι μπορεί να είναι.ελπίζω να με βοηθήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα. ειχα την χελωνιτσα 26 χρονια. χωρις λάμπες και μεγάλα ενυδρεία αλλά παντα σε συνθήκες κατάλληλες. ειχε μεγαλώσει αρκετά και δεν αρρώστησε ποτε της. το καλοκαίρι στο μπαλκόνι με λιγο ήλιο και τις βόλτες της. προχθές ξέχασα να κατεβασω την τεντα με αποτέλεσμα να την χτυπάει ο ήλιος ολη μερα που ηταν μεσα στην γυαλα της. ειχε ζέστη είναι καλοκαίρι. γύρισα 19.00 και την βρήκα αναποδογυρησμενη και ψόφια. το νερό της ηταν πολυ ζεστό. με έχουν φάει οι τύψεις και η στεναχώρια σκεφτομενος οτι φταιω εγω που την παράτησα στον ήλιο τοση ωρα. δεν ξέρω αν φταίει αυτό κ πέθανε η επειδή αναποδογυρησε δεν μπορεσε να ξαναγυρηση μόνη της και πέθανε. ας μου πει κάποιος τι φταίει τελικά. 26 χρόνια την ειχα και την εχασα απο μια απερισκεψια μάλλον δικιά μου. τραγικό. με πείραξε παρα πολύ.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή πόσο μπορεί να κοστίσει ενα καλό ενυδρίο απο Pet Shop και πόσο αν το "συναρμολογισεις" μόνος σου. Είναι πολυ μεγάλη η διαφορά;

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα,

Είμαστε διακοπές με τις δύο νεροχελωνίτσες μας ηλικίας ενός έτους περίπου. Δυστυχώς τελείωσε το φαγητό που φέραμε από Αθήνα (γαρδούλες) και δεν βρίσκουμε στο νησί να αγοράσουμε άλλο. Μπορείς να μας συμβουλέψεις τι μπορούμε να τους δώσουμε, ώστε να τραφούν σωστά για ακόμα μία εβδομάδα?? Σε ευχαριστούμε πολύ!

Ανώνυμος είπε...

Για σας!Εχω 1 χελονακι το οποιο του αρεσει να περναει τον περισσοτερο του στη ξηρα.Ειναι κακο αυτο;Επησεις ποση τροφη να του δινω,καθε ποσο και πρεπει εκτος απο τις γαριδες να της δινω κατι αλλο;Ειναι 3,5 μηνων.

Ανώνυμος είπε...

Ας μου απαντησει καποιος παρακαλω συντομα����

Ανώνυμος είπε...

Σας παρακαλω✔

Unknown είπε...

Kαλησπερα, εχω δυο χελωνακια. Τα εχω περιπου εναμιση μηνα και δεν τους εχω παρει ακομα ειδικη γυαλα. Το ενα απο αυτα ειχε μαλακο καβουκι και γι αυτο πηρα ασβεστιο... Εχτες συνειδητοποιησα οτι δεν κουνιεται καθολου και μοιαζει νεκρο. Πως μπορω να μαθω ομως αν ειναι νεκρο ή σε χειμερια ναρκη? τα ποδια και το κεφαλι του ειναι εξω απο το καβουκι του. Υπαρχει περιπτωση να εχει πεσει σε χειμερια ναρκη λογω του οτι το νερο τους ηταν κρυο τον περισσοτερο καιρο.Να το κρατησω για να βεβαιωθω?

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΙΑ.με λενε βασιλη και πριν κανα δυο μηνες βρηκα ενα νεροχελονακι στο ποταμι του χωριου μου και αποφασισα να το κρατησω...απευθυνθηκα σε εναν ειδικο για τετοια νεροχελονακια κ μου ειπε οτι αφου ζουσε στο ποταμι δεν θελει περιπλοκα πραγματα οπως λαμπες κ αλλα τετοια κ οτι ενα μερος ευρυχωρο κ οχι ιδιαιτερα βαθυ θα ηταν οτι πρεπει...για αυτο πηγα κ πηρα μια τετραγωνο "δοχειο" με μ.60εκ.,πλατος 30εκ. και βαθος 15εκ. .κ δεν εχει παρουσιασει κανενα προβλημα κ ειναι δραστηριο.Προσθετω και αφαιρω νερο καθε μερα και καθαριζω το δοχειο 1 φορα την εβδομαδα.Τον χειμωνα θα το βαλω στο σπιτι για να μην πεσει σε χειμερια ναρκη...Ααα,επισησ το ταιζω λαχανικα κ γαριδουλες.Καμια παρατηρηση?

Wallflower είπε...

Γεια έχω νια χελωνα κσι δεν τρώει τίποτα απλά όλη μερα κοιματσι τι έχει

Ανώνυμος είπε...

τωρα ειδα το μνμ σου..ζει το χελωνακι?

Ανώνυμος είπε...

Geia sas mpori kapios na m pi gia tin periodo tou zevgaromatos ton xelonon ti mporume na kanoume pou theloun na gennisoun p.x mesa sto nero I ekso. Kapio simio me ammo? Euxaristo

Ανώνυμος είπε...

Εδω και εναν χρονο της δινω μηλο σταφυλι αχλαδι και σχεδον οτι φρουτο ειχαμε και ειναι μια χαρα.Πειραζει;

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρά αλλά θέλει και πρωτεϊνη Όχι μόνο φρούτα υπάρχουν και τροφές που έχουν διάφορες βιταμινες